Jeśli chcemy wypocząć w miejscu, gdzie doskonała, słoneczna pogoda gwarantowana jest przez cale lato, to Rodos stanowi do tego miejsce idealne. Największa wyspa Dodekanezu, położona w południowo – wschodniej części Morza Egejskiego, to jedno z najchętniej odwiedzanych miejsc w Grecji. Tutejsze widoki – malowniczo położone wśród gór wioski lub odcinające się na tle zieleni gajów oliwnych ruiny dawnych fortyfikacji, dostarczają niezapomnianych wrażeń estetycznych. Podobnie jest z tutejszą kuchnią, która oferuje turystom wyjątkowe wrażenia smakowe. Aby móc beztrosko napawać się walorami krajobrazowymi Rodos, a do tego bez ograniczeń rozkoszować się przysmakami greckiej kuchni, warto pomyśleć o wykupieniu wczasów all inclusive.
Grecka kuchnia to kuchnia nie tylko bardzo smaczna, ale też i zdrowa. Grecy konsumują ogromne ilości oliwek i oliwy z oliwek, co do których właściwości zdrowotnych nikogo nie trzeba przekonywać. Te przyzwyczajenia żywieniowe Greków z pewnością będą miały odzwierciedlenie w hotelowym menu. Większość serwowanych w hotelach potraw, od zwykłej sałatki greckiej po np. papoutsakię, czyli bakłażan faszerowany mielonym mięsem, doprawiana jest właśnie oliwą z oliwek. Z wykupienia wczasów z formułą all inclusive powinni być zadowoleni wegetarianie albo osoby ograniczające w diecie mięso. W kuchni greckiej znajdziemy wiele potraw bezmięsnych, a wśród nich m.in. boureki (potrawę rodem z Krety), czyli zapiekankę z cukinii, sera feta i ziemniaków oraz briam – gulasz warzywny, przygotowany na bazie pomidorów, bakłażanów, zielonej papryki i dyni, doprawiony do smaku czosnkiem. Nie zawiodą się także na Rodos miłośnicy ryb i owoców morza, którzy w hotelowym bufecie będą mieli okazję skosztować m.in. szprotek w liściach winogron czy też grillowanych krewetek czy kalmarów.
Oczywiście dobra grecka kuchnia nie kończy się na hotelowym bufecie. Warto też wyjść poza obręb hotelu i zafundować sobie w lokalnej tawernie typową grecką musakę, czyli zapiekankę przygotowaną na bazie bakłażanów, cukinii, ziemniaków i mięsa mielonego zatopionych w sosie beszamelowym. W barach z przekąskami koniecznie trzeba też skosztować loukanika – typowe, greckie kiełbaski wołowo - wieprzowe, doprawione czosnkiem, tymiankiem, a także skórką pomarańczową.
Zalety formuły all inclusive nie kończą się jednak na poznawaniu smaków kuchni greckiej. W ramach all inclusive mamy też zapewnionych wiele atrakcji, za które nie trzeba dodatkowo płacić. W 4 – gwiazdkowym hotelu Miraluna Kiotari Bay w Kiotari możemy na przykład regularnie brać udział w zajęciach aerobiku albo gimnastyki. Z kolei w 4 – gwiazdkowym hotelu Mare Blue Cosmopolitan w Ixii za dnia organizowane są ciekawe animacje (również w języku polskim), a wieczorem przygotowywane są bogate programy artystyczne i pokazy gotowania. Wreszcie w luksusowym, 5 – gwiazdkowym hotelu Atlantica Imperial Resort w Kolymbii do dyspozycji gości są boiska sportowe, w tym korty tenisowe, a także siłownia czy sauna. Goście mogą tu także nieodpłatnie wypożyczyć rowery górskie, kajaki i rowery wodne, a także raz na pobyt skorzystać z bezpłatnej lekcji nurkowania w basenie.