Trudno jest wskazać drugie takie miejsce na ziemi, gdzie przyjemności dla ciała i dla ducha są ze sobą tak ściśle złączone. Tajlandia, ze swoimi bajecznymi krajobrazami, otoczonymi magiczną aurą świątyniami i kuchnią, stanowiącą prawdziwą rozkosz dla podniebienia – to miejsce jakby trochę nierzeczywiste. Tajlandzkie wybrzeże jak magnes przyciąga turystów z całego świata, a Tajowie dokładają wszelkich starań, by żaden turysta nie wyjechał z tego azjatyckiego raju niezadowolony.
Wybierając się do Tajlandii warto jest pomyśleć o zakupieniu wczasów all inclusive. W hotelu zostaniemy wprowadzeni w świat wyśmienitej tajskiej kuchni i będziemy mogli się przyzwyczaić do ostrych potraw. Kuchnia tajska jest bardzo pikantna, a to dlatego, że powszechnie używa się w niej papryczek chili. Potrawy w hotelu są na ogół nieco łagodniejsze, dostosowane do poziomu tolerancji ostrych potraw przez przeciętnych, dajmy na to, Europejczyków. Potrawy te mogą zatem stanowić wstęp do poznania dań bardzo pikantnych (serwowanych w licznych nadmorskich restauracjach), takich jak np. zupa z krewetek tom yang kung. W odróżnieniu od formuły all inclusive dostępnej np. w Europie, posiłki w Tajlandii nie są zazwyczaj serwowane w formie bufetu. Goście mają za to do wyboru kilka zestawów dań, które wybierają sobie z karty. W hotelowym menu powinny się więc znaleźć potrawy oparte na wyśmienitych pastach curry. Najbardziej łagodna jest żółta pasta curry nam phrik kaeng kari – znajduje się w niej sporo kurkumy, a także kardamon i kolendra. Ostrzejsze są natomiast zielona pasta curry nam phrik kaeng khiaw waan i czerwona pasta curry nam phrik kaeng phet.
Nie zdziwmy się także, jeśli do mięs i warzyw ciągle podawany będzie ryż - jest to bowiem podstawa tajskiej kuchni. Na pierwszy rzut oka może nam się to wydać monotonne, ale po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich potraw zobaczymy, że w menu znajduje się więcej niż jeden gatunek ryżu i że jest on serwowany na różne sposóby. Ryż gotowany jest najbardziej klasyczny, ale Tajowie spożywają także ryż smażony i gotowany na parze. Najbardziej popularną odmianą ryżu jest khao, natomiast w hotelowym menu powinien się także znaleźć khao hawm, czyli delikatnie słodki ryż jaśminowy.
Jeśli chcemy sobie zafundować wczasy all inclusive w Tajlandii, to warto ich poszukać w prawdziwych zagłębiach turystycznych: w Pattayi – usytuowanej na wschodnim wybrzeżu zatoki Tajlandzkiej lub na wyspie Phuket – położonej na Morzu Andamańskim. W Pattayi warto w tym względzie przejrzeć ofertę 3–gwiazdkowego hotelu Pinnacle Grand Jomtien Resort & Spa, a na wyspie Phuket - 4–gwiazdkowych hoteli Best Western Premier Bangtao Beach w Choeng Thale i Andaman Seaview w Karon. Poza tym interesujące oferty wczasów all inclusive można znaleźć w prowincji Phang Nga – usytuowanej na północ od wyspy Phuket. Można tam na przykład przejrzeć ofertę 4–gwiazdkowego hotelu Khao Lak Laguna Resort w Khao Lak.
W ramach formuły all inclusive mamy zapewnione nie tylko pełne wyżywienie, ale także wiele innych atrakcji. Możemy na przykład skorzystać z siłowni albo z lekcji fitnessu. Za dodatkową opłatą możemy także oddać się w ręce wykwalifikowanego, tajskiego masażysty, skorzystać z jacuzzi lub łaźni parowej.