
Czym jest pakiet all inclusive? To oferta skierowana do tych turystów, którzy lubią mieć podczas wakacji zapewnione wszystko – w tym również wyżywienie. Ich pakiet obejmuje zatem wszystkie posiłki serwowane w ciągu dnia, wraz z napojami (tak bezalkoholowymi, jak i alkoholowymi). Hotele all inclusive proszą swoich gości o to, aby ci założyli na ręce specjalne opaski. Dzięki temu o do baru można podchodzić, kiedy tylko się chce i składać dowolne zamówienie. Czy decydując się na wczasy all inclusive w Bułgarii, można liczyć na niskie ceny? Tak. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że wakacje all inclusive są relatywnie najtańsze. Relatywnie, ponieważ wykupując zawczasu tę formułę, praktycznie podczas całego wyjazdu nie trzeba już wydawać pieniędzy ani na jedzenie, ani na picie.
Nasze wakacje i Bułgarska specyfika
Wczasy zagraniczne all inclusive oferowane są przez hotele przede wszystkim w rejonie nadmorskim. Wybrzeże Morza Czarnego zaprasza do wielu większych i mniejszych miejscowości, spośród których najbardziej popularne są Złote Piaski, Słoneczny Brzeg oraz Nesebar. Jadąc do Bułgarii nie należy zapominać o zapoznaniu się z tradycjami, jakie panują w miejscu naszego odpoczynku. Bułgarzy, jako ludzi bardzo otwarci i życzliwi, lubią, kiedy traktuje się ich z podobną życzliwością, a jednocześnie pokazuje, że ich kultura nie jest nam obojętna. I tak, spacerując po mieście, w którym się wypoczywa czy też wybierając się na wycieczki, warto pamiętać o tym, żeby witać się z mieszkańcami w ich języku. Nauczenie się kilku podstawowych zwrotów nie jest niczym trudnym, zwłaszcza, że język bułgarski również należy do rodziny słowiańskiej, a więc jest podobny do polskiego. Wycieczki all inclusive zawierają wprawdzie wyżywienie w swojej ofercie, jeśli jednak spotka się Bułgara, który będzie chciał zaprosić nas do swojego domu i dać nam skosztować lokalnych przysmaków, nie należy długo się opierać – kuchnia Bułgarska jest i pyszna, i zdrowa! Bułgarzy słyną zaś z bezinteresownej gościnności.
All Inclusive, czyli co warto zjeść w Bułgarii?
Korzystając z oferty all inclusive, pamiętać trzeba, że Bułgaria to kraina smaków. Warto się z nimi zapoznać, kosztując lokalnych specjałów. Mają one w sobie trochę z kuchni bałkańskiej, trochę z tureckiej, ale mimo to pozostają oryginalne, typowe tylko dla tamtego zakątka Europy. Najwięcej w Bułgarii je się sałatek. Są one naprawdę idealne na klimat, jaki panuje w tym kraju: delikatne, pożywne i dodające energii. Największą popularnością cieszy się sałatka szopska (Szopi – nazwa wzięła się od mieszkańców Sofii i okolic), przygotowana z pomidorów, ogórków, papryki i cebuli, z dodatkiem najważniejszego składnika, czyli sera owczego. Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować choćby samego sera, szopskiego albo innego charakterystycznego dla tego kraju – kaszkawału. Spośród słodyczy króluje bakława – niesamowicie słodka przekąska składającą się z cienkiego ciasta, przełożonego orzechami z miodem albo cukrem, polana na końcu lukrem. Nieco mniej słodkie (ale za to tłuste) jest mekci – ciastko drożdżowe, które przygotowuje się na bazie jogurtu i potem smaży się na głębokim tłuszczu.Smacznego!