Na pytanie, dlaczego Cypr stanowi jeden z najbardziej popularnych celów turystycznych we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, trudno jest odpowiedzieć jednym zdaniem. Wyspa Afrodyty, bo tak popularnie zwany jest Cypr, obfituje w złociste plaże, przepiękne zabytki z różnych epok historycznych, a także w dobrej klasy hotele, liczne puby i dyskoteki oraz klimatyczne tawerny, w których serwowane są świeżutkie ryby i owoce morza. Aby spędzić wakacje w naprawdę dobrym stylu, warto jest wybrać formułę wczasów all inclusive, którą proponuje wiele hoteli zarówno w greckiej, jak i w tureckiej części wyspy.
Formuła all inclusive, czyli inaczej mówiąc formuła wczasów z pełnym pakietem usług, przez wielu turystów uznawana jest za najwygodniejszą formę spędzania urlopu. W końcu all inclusive pozwala nie tylko przez cały dzień (i to bez żadnych ograniczeń) próbować znakomitych specjałów kuchni cypryjskiej i śródziemnomorskiej, ale także, zupełnie bezpłatnie, korzystać z wielu dostępnych na terenie hotelu atrakcji. All inclusive na dobre zagościło w cypryjskich hotelach, i to zarówno w tych usytuowanych po stronie greckiej (w południowo – zachodniej części wyspy), jak i w tych położonych po stronie tureckiej (czyli w części północno – wschodniej). Oczywiście każdy hotel ma swoją własną listę bezpłatnych atrakcji, dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny obiekt, powinniśmy koniecznie zobaczyć ich pełny wykaz (na stronie fostertravel.pl znajduje się on w opisie każdego hotelu).
Jeśli chodzi o Cypr Południowy, to tu warto jest postawić m.in. na 4 – gwiazdkowy hotel Poseidonia Beach w Limassol (w którym regularnie organizowane są wieczory z muzyką na żywo oraz imprezy karaoke), 4 – gwiazdkowy hotel Akteon Holiday Village w Paphos (w którym można bezpłatnie korzystać m.in. z siłowni i jacuzzi) oraz na 5 – gwiazdkowy hotel Atlantica Aeneas w Ayia Napia (w którym do dyspozycji gości są chociażby boiska do tenisa ziemnego, squasha oraz wielopoziomowy basen). Jeśli natomiast chodzi o Cypr Północny, to tutaj koniecznie trzeba przejrzeć oferty wczasów w 4 – gwiazdkowym hotelu Riverside Holiday Village w Kyrenii (w którym znajduje się znakomity aqua park) i w 5 – gwiazdkowym hotelu Salamis Bay Conti Resort w Famaguście (w którym można bezpłatnie pograć w kule, siatkówkę i koszykówkę).
W ramach formuły all inclusive mamy zapewnione pełne wyżywienie. Dania i zakąski serwowane są zazwyczaj w formie szwedzkiego stołu, w głównym bufecie oraz w mniejszych barach usytuowanych przy basenie albo przy wydzielonym dla gości danego hotelu odcinku plaży. Menu obfituje w dania kuchni międzynarodowej (pod tą nazwą kryją się zazwyczaj na Cyprze dania kuchni śródziemnomorskiej) oraz w specjały lokalne. I to właśnie tym ostatnim warto jest poświęcić więcej uwagi. Kuchnia cypryjska ukształtowała się przede wszystkim pod wpływem kuchni greckiej i tureckiej (znawcy twierdzą, że pod względem smaku kuchnia ta w dużym stopniu przypomina kuchnię turecką, ale za to grecki jest sposób przygotowywania i serwowania dań).
Jeśli chodzi o zakąski, to w hotelowym bufecie nie powinno braknąćtakhinópitty, czyli pierożka wypełnionego sezamowym nadzieniem, a takżeeliópitty, tzn. niewielkiego rogalika z oliwką. Z dań głównych natomiast powinno się pojawićkleftiko, czyli mięso jagnięce bądź kozie, pieczone w glinianym piecu i serwowane z kością. W ramach formuły all inclusive warto jest także posmakować cypryjskich win – dużą popularnością cieszy się na wyspie chociażby wino deserowecommandaria, wytwarzane w winnicach rozciągających się na wschodnich zboczach gór Troodos.