Wokół Dahab znajdują się jedne z najciekawszych miejsc nurkowych w Zatoce Akaba, ze słynną i niebezpieczną zarazem Błękitną Dziurą. Usytuowany w południowo – wschodniej części półwyspu Synaj kurort słynie także z doskonałych warunków do uprawiania windsurfingu oraz z wielu ekskluzywnych hoteli, w tym największych światowych sieci – Hilton czy Swiss Inn.
Miłośnicy sportów wodnych na pewno nie wyjadą z Dahab niezadowoleni. Hotele mają w tym względzie szeroką ofertę: narty wodne, wycieczki kajakiem wzdłuż brzegu, przejażdżki na bananie (dostępne również dla najmłodszych), windsurfing czy kitesurfing. Większość tych atrakcji jest jednak dodatkowo płatna (nawet w przypadku wykupionej formuły all inclusive), a w przypadku sportów takich jak windsurfing wymagana jest międzynarodowa licencja. Tych jednak, którzy posiadają stosowne certyfikaty i zdecydują się zapłacić za wypożyczenie sprzętu windsurfingowego czekają niezapomniane wspomnienia. Przy brzegu, na płytkich wodach najczęściej występuje delikatny wiatr, im natomiast dalej od brzegu, tym wiatr jest silniejszy, a wymagania stawiane windsurferom większe. Również płatne są usługi centrum nurkowego, które obejmują nurkowanie rekreacyjne do 20 lub 30 metrów, nurkowanie powierzchniowe, czyli tzw. snorkeling oraz oglądanie podwodnych raf koralowych z pokładu statku ze szklanym dnem.
Tym natomiast, którzy będą chcieli na chwilę odsapnąć od odkrywania skarbów podwodnego świata można polecić wycieczkę na Górę Mojżesza i do Klasztoru św. Katarzyny.
Kuchnia egipska jest bardzo sycąca, a jednocześnie dosyć zdrowa, ponieważ dużo jest w niej warzyw strączkowych, takich jak fasola czy bób oraz odżywczych owoców, takich jak daktyle czy figi, których rozległe uprawy zlokalizowane są w Dolinie Nilu. Na szwedzkim stole w Dahab znajdziemy zapewne pożywną zupę z fasoli ads, puree z fasoli z cebulą i czosnkiem basara czy też fuul – chleb shammy z pastą ze zmielonego bobu. W ramach formuły all inclusive możemy też przez cały dzień bezpłatnie korzystać z napojów bezalkoholowych - wody czy napojów smakowych oraz z całkiem niezłych, lokalnych alkoholi, takich jak piwo Stella, Luksor czy Sahara. Do kolacji czy obiadu podawane są także wina produkcji egipskiej, najczęściej marki Obelisk, a w trakcie podwieczorku mocna herbata shay i mocna kawa qahwa. Dodatkowo płatne są importowane napoje alkoholowe, kawa po turecku czy wiedeńsku oraz wyciskane soki ze świeżych owoców. Na tych ostatnich nie warto jednak oszczędzać, za kilkanaście funtów egipskich (8-9 zł) kupić można wyśmienity sok z pomarańczy burtu'aan, granatów ruman, a w sezonie także z truskawek farawla. Popularne są ponadto soki warzywne, np. z pomidorów tamaatin, ogórków khiyar, czy marchewek gazar .
Tym, którzy zasmakują w kuchni egipskiej warto także polecić kilka restauracji w samym Dahab. Tradycyjne potrawy znajdziemy w menu restauracji Friends oraz Eel Garden. Dostaniemy tam takie przysmaki jak kobeba – ziemniaki nadziewane mielonym mięsem wołowym, grillowane owoce morza oraz umm ali – bardzo słodkie ciasto z bakaliami, które spożywa się maczając uprzednio w gorącym mleku. Warto także zawitać do ktorejś z klimatycznym kafejek usytuowanych niedaleko plaży i wypalić tam aromatyczną fajkę wodną