Zjednoczone Emiraty Arabskie to kraj bardzo specyficzny. Gdzie by nie spojrzeć, wszędzie jest piasek. A do tego jeszcze ten bardzo suchy i gorący klimat, z temperaturami dochodzącymi latem do 50 °C. A jednak to niewielkie państwo położone pomiędzy Zatoką Perską a Zatoką Omańską jest miejscem coraz bardziej atrakcyjnym turystycznie. Rozwijająca się w szybkim tempie infrastruktura hotelowa, doskonałe miejsca nurkowe na wschodnim wybrzeżu, a także bogate życie nocne i wszechobecna atmosfera luksusu przyciągają do Emiratów coraz większe rzesze turystów.
Wiele hoteli w Emiratach Arabskich proponuje turystom wczasy z formułą all inclusive (choć wszystkie praktycznie są poza Dubajem). Dzięki tej formule mamy zapewnione pełne wyżywienie, a także napoje bezalkoholowe i lokalne napoje alkoholowe. Całodzienny dostęp do napojów jest w Emiratach Arabskich niesłychanie ważny. Choć hotele są klimatyzowane i panuje w nich przyjemna temperatura, to jednak po aktywnym wypoczynku na plaży lub po spacerze po mieście, uzupełnienie płynów jest wręcz obowiązkowe. Musimy pamiętać, że na Bliskim Wschodzie panuje klimat zwrotnikowy suchy, co oznacza, że w zimie temperatura powietrza wynosi tu mniej więcej tyle, ile w Polsce w miesiącach letnich, natomiast latem panują tu upały, do których polski turysta nie jest zbytnio przyzwyczajony. I to właśnie dlatego nieograniczony dostęp do napojów w ciągu dnia, który gwarantuje formuła all inclusive, jest naprawdę cenny.
Jeśli chodzi o wyżywienie, to możemy się tu spodziewać potraw charakterystycznych zarówno dla kuchni międzynarodowej, jak też dla kuchni arabskiej. Trudno jest mówić o jakiejś specyficznej kuchni emirackiej, taka bowiem nie zdążyła się jeszcze wykształcić. To co można zatem znaleźć w hotelowym menu, to raczej szeroko pojęta kuchnia arabska, z elementami charakterystycznymi dla kuchni libańskiej czy egipskiej. Jako danie główne może się na przykład pojawić saloona- mięso duszone z warzywami, w tym z bakłażanem, cebulą, cukinią i pomidorami. Potrawa ta podawana jest najczęściej z ryżem, ale można ją także spożywać z kawałkiem chleba, np. chleba typu egipskiego – okrągłym, płaskim i pustym w środku. W bufecie powinniśmy też znaleźć smaczne sałatki, na bazie pomidorów, cebuli i ogórków, a także charakterystyczny dla Bliskiego Wschodu i państw Afryki Północnej hummus, czyli pastę z ciecierzycy z sosem sezamowym, oliwą, czosnkiem i pietruszką.
Większość hoteli w Emiratach Arabskich proponuje swoim gościom bogatą ofertę aktywnego wypoczynku. W ramach all inclusive w wielu hotelach można sobie pograć w tenisa ziemnego, squash'a, wziąć udział w zajęciach aerobiku albo skorzystać z jacuzzi. Dodatkowo płatne są natomiast sporty wodne przy plaży, takie jak narty wodne, przejażdżki motorówką, skuterem wodnym albo łodzią ze szklanym dnem. Wschodnie wybrzeże Emiratów obfituje w doskonałe miejsca nurkowe, są tam piękne rafy koralowe oraz podwodne jaskinie. Jeśli interesuje nas podwodny świat w okolicy półwyspu Arabskiego, to powinniśmy się zastanowić na wypoczynkiem w emiracie Fujairah. W miejscowości Al Aqah wczasy all inclusive proponuje nam np. 5–gwiazdkowy hotel Fujairah Rotana Resort & Spa, a w rejonie Dibba - 5–gwiazdkowy hotel Radisson Blu Resort.