Tradycyjne greckie potrawy nie są specjalnie wyszukane, ale to właśnie w tej prostocie tkwi siła greckiej kuchni. Dania serwowane w hotelach, restauracjach czy tawernach są zazwyczaj przygotowywane na bazie lokalnych produktów, a dodatkowo są one też często obficie polewane oliwą z oliwek, którą Grecy wprost uwielbiają i którą stosują w dużych ilościach dla lepszego trawienia. Zyskująca popularność w Grecji formuła All Inclusive to znakomity sposób na zapoznanie się z greckimi tradycjami kulinarnymi, a zatem wybierając się na wczasy na Kos, warto jest przeglądać właśnie oferty wczasów All Inclusive.
Z uwagi na bliskość Turcji (w której formuła All inclusive to najbardziej popularna formuła wyżywienia), na wyspie Kos ofert wczasów z pełnym pakietem usług nie brakuje. Wakacje All inclusive można znaleźć już w hotelach 2 – gwiazdkowych, choć trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że im wyższy jest standard hotelu, tym wyższa jest także jakość All Inclusive. Jeśli chodzi o hotele 2 – gwiazdkowe, to wczasy z pełnym pakietem usług oferuje na Kos chociażby hotel Boheme, usytuowany w kurorcie Lambi (czyli w kurorcie położonym tuż obok stolicy wyspy – Kos). Z kolei wśród hoteli 3 – gwiazdkowych hoteli All Inclusive dobrymi opiniami cieszył się ostatnio hotel Aslanis Village, położony w Marmari – niewielkim miasteczku na północy wyspy. I wreszcie w gronie hoteli oznaczonych 4 – gwiazdkami dobre oferty All Inclusive znaleźć można w hotelu Asteras Resort w kurorcie Kardamena, a w gronie obiektów 5 – gwiazdkowych – w luksusowym, usytuowanym w Psalidi hotelu Natura Park Village.
Hotele na Kos, oferujące wczasy All inclusive, nie serwują gościom wymyślnych potraw, ale raczej dania najbardziej dla kuchni greckiej charakterystyczne. Wielu turystów ma bowiem ochotę spróbować w hotelowej restauracji dań już im znanym (przynajmniej ze słyszenia), ale przygotowanych na bazie prawdziwie greckich składników i sporządzonych przez greckich mistrzów kuchni. Do takich znanych dań należy z pewnością musaka i fasolada. Musaka to zapiekanka z mielonego mięsa, bakłażanów i sosu pomidorowego, z dodatkiem czerwonego wina, czosnku i sosu beszamelowego. Fasolada to z kolei narodowa zupa Greków, sporządzana na bazie białej fasoli i pomidorów, a także wielu dodatków, takich jak marchew, cebula, bób czy seler.
Obecność w hotelowym menu najbardziej znanych dań kuchni greckiej nie wyklucza jednak pojawienia się w bufecie potraw mniej znanych. W zależności od hotelu, turyści mogą więc na przykład natrafić w menu na skordalię albo taramosalatę. Pod tajemniczą nazwą skordalia kryje się gęsta pasta z ziemniaków, czosnku i oliwy z oliwek, podawana zazwyczaj ze smażoną rybą, kabaczkami czy bakłażanami. Z kolei pod nazwą taramosalata kryje się pasta z ikry, z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cebuli i czerwonej cebuli.
Niezależnie od standardu hotelu, wypoczywając na wyspie Kos warto jest parę razy przejść się do lokalnej restauracji lub tawerny. W mieście Kos dobrymi opiniami cieszyła się ostatnio restauracja Barbouni, a w popularnym kurorcie Kardamena – restauracja Pelagos.