Wczasy all inclusive na Krecie skierowane są do tych, którzy podczas urlopu pragną przede wszystkim wypocząć. Wszystkie dogodności w cenie, czyli poza zakwaterowaniem w świetnych warunkach pełne wyżywienie sprawiają, że turysta skupić może się tylko na tym, czego najbardziej potrzebuje – na relaksie. Mianem jednej z podstawowych zalet pakietu all inclusive określa się nie tyle ofertę przekąsek oraz wszystkich dań dnia, ale przede wszystkim nieograniczony dostęp do picia. W kreteńskim klimacie, gdzie podczas sezonu jest naprawdę gorąco, na napoje wydać musiałoby się majątek. Wycieczki all inclusive pozwalają zaoszczędzić znacznie w tej materii.
Tanie oferty all inclusive na Krecie znaleźć można do wszystkich najpopularniejszych kurortów, między innymi:
- Hersonissos, tętniący życiem kurort ok. 25 km na wschód od Heraklionu,
'- Kissamos, którego nazwa pochodzi od weneckiego zamku o nazwie Kasteli,
- Agia Pelagia, popularna aczkolwiek spokojniejsza miejscowość niedaleko Heraklionu.
Hotele all inclusive serwują nie tylko potrawy, do których goście są przyzwyczajeni (bowiem nawiązują do ich tradycji kulinarnych), ale również specjały charakterystyczne dla kuchni tak kreteńskiej, jak i greckiej. Jest to możliwe przede wszystkim dlatego, że Kreta obfituje zarówno w owoce, warzywa, jak i w mięso... kóz oraz owoców morza. Podstawą tamtejszej kuchni jest wykorzystywanie w przygotowywaniu posiłków produktów świeżych, a więc najbardziej soczystych i zdrowych, a także wykorzystywanie ich w tak dużym stopniu jak to możliwe w formie nieprzetworzonej. Dlatego też na kreteńskim stole – a także w restauracjach hotelowych – królują sałatki oraz owoce morza. Jeśli chodzi o napoje, serwuje się trunki lokalne, w tym najpopularniejsze greckie wino – białe, wytrawne, z dodatkiem żywicy (tzw. retsina). Podobnie rzecz się ma z deserami. Spróbować można przede wszystkim niesamowicie słodkiej, orzechowejh baklavy oraz loukoumades – pączków, które dla podkreślenia smaku posypuje się cynamonem, migdałami oraz polewa syropem.
Jadąc na wakacje all inclusive warto – mimo wszystkich udogodnień, jakie oferuje ten pakiet – wyjść nieraz w czasie posiłku poza hotel po to, aby skosztować też takich lokalnych przysmaków, które nie są serwowane w hotelu. Przede wszystkim warta polecenia jest koźlina, najpopularniejsze na Krecie mięso. Poza tym oczywiście kebaby, zwane tam souvlaki. Ponadto na Krecie spróbować się powinno potraw takich jak:
- musaka, a raczej jej odmiana – z warzywami i dodatkiem... melisy,
- kokinisto, stifado – nadziewane pomidory, papryka,
- saganaki – ser smażony,
- dolmadakia – gołąbki, które zawija się nie w liście kapusty, ale w liście winogron.