Na wyspie Zakynthos znajdziemy wszystko, co tylko potrzebne jest do spędzenia udanych wakacji. Są tu długie piaszczyste plaże, doskonałe hotele, przy wschodnim wybrzeżu panują znakomite warunki do uprawiania sportów wodnych, a w miesiącach od maja do października temperatura powietrza oscyluje wokół 25 °C. Szerokie połacie lasów sosnowych, a także rozległe gaje oliwne i winnice sprawiły, że już w średniowieczu Wenecjanie nazywali Zakynthos prawdziwym „kwiatem wschodu" u wybrzeży Półwyspu Peloponeskiego.
Dziś Zakynthos cieszy się dużą popularnością wśród turystów, zarówno tych poszukujących na wyspie rozrywki, jak i tych pragnących zaznać w Grecji ciszy i spokoju. Najbardziej popularną formułą wczasów oferowanych przez hotele na Zakynthos jest formuła all inclusive, w ramach której mamy zapewnione pełne wyżywienie (poza trzema głównymi posiłkami są to także przekąski oraz przez cały dzień napoje bezalkoholowe i lokalne napoje alkoholowe), a także szereg różnych atrakcji kulturalnych i sportowych (w zależności od hotelu turyści mogą np. wziąć udział w ciekawych animacjach, wieczorkach tematycznych, czy zajęciach wodnego aerobiku). Słynnym centrum rozrywki na Zakynthos jest Laganas – nowoczesny kurort położony nad Zatoką Laganas. A zatem osoby, które chcą poszaleć w najlepszych na Wyspach Jońskich klubach nocnych, powinny poszukać wczasów właśnie w Laganas.
Interesujące oferty all inclusive mają tu do zaproponowania m.in. 3 – gwiazdkowy hotel Pallas, 4 – gwiazdkowy hotel Astir Palace czy też 4 – gwiazdkowy hotel Louis Zante Beach. Z kolei osoby, które szukają na Zakynthos ciszy i spokoju, mogą przejrzeć oferty hoteli usytuowanych wzdłuż wschodniego wybrzeża wyspy, takich jak np. 4 – gwiazdkowy hotel Louis Palazzo Di Zante w Vassilikos (ok. 15 km na południe od głównego miasta wyspy – Zakynthos), 4 –gwiazdkowy hotel Diana Palace w Argassi (ok. 5 km na południe od Zakynthos) czy też np. 4 – gwiazdkowy hotel Zante Maris w Tsilvi (ok. 5 km na północ od Zakynthos Town).
Największą zaletą formuły all inclusive jest możliwość niczym nieograniczonego kosztowania greckich potraw i przekąsek. Wśród potraw w bufecie hotelowym nie powinno zabraknąć kleftiko, a wśród przekąsek - kiełbasek loukanika. Kleftiko to co prawda typowo kreteńskie danie, ale jadane także przez mieszkańców innych części Grecji, w tym Wysp Jońskich. Jest to potrawa z pokrojonego w kostkę mięsa, warzyw i ziemniaków, zapiekanych razem w pergaminie, z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny i białego wytrawnego wina. Kiełbaski loukanika to z kolei specjalne kiełbaski z mięsa wieprzowego, z przyprawami i startą skórką pomarańczową.
Nie zapominajmy jednak, że wiele kulinarnych atrakcji czeka nas także poza hotelem. Jeśli chcemy zjeść na mieście pełne danie, to powinniśmy się udać do tawerny albo psarotawerny - lokalu serwującego dania z ryb i owoców morza, np. grillowaną ośmiornicę. Jeśli natomiast chcemy tylko coś przegryźć, to znakomitą ofertę mają nam w tym względzie do zaproponowania lokale ouzeri, które specjalizują się w przekąskach. Można tam spróbować m.in. tiropites – delikatne pierożki z serem feta lub spanakopitę – placek z ciasta phyllo, z nadzieniem z fety i szpinaku.