Dla każdego turysty, który kocha słońce i plażowanie za dnia, a wieczorem znakomitą zabawę w międzynarodowym towarzystwie, Laganas będzie wymarzonym miejscem na wypoczynek. Ten najbardziej popularny na wyspie Zakynthos kurort od lat słynie z doskonałej infrastruktury turystycznej - nie tylko barów, klubów i restauracji, ale także hoteli oferujących różne formuły wczasów, w tym najbardziej wygodną formułę all inclusive.
Nocne szaleństwo w klubach i dyskotekach to główna atrakcja Laganas. Dużą popularnością cieszą się także sporty wodne, ale by oddać się wodnemu szaleństwu należy wyjechać poza obręb Zatoki Laganas, na której sporty wodne są zabronione ze względu na ochronę żółwi morskich z gatunku Caretta. Nie jest to jednak żaden problem, ponieważ bogatą ofertę wodnej rozrywki proponuje oddalona o zaledwie 20 km od Laganas miejscowość Vassilikos, do której z Laganas kursują bezpłatne autobusy. Osoby kochające nocną zabawę, poskramianie siły wiatru na desce windsurfingowej albo łowienie ryb na otwartym morzu, powinny pomyśleć o wykupieniu wczasów z formułą all inclusive – formułą, dzięki której nie trzeba się martwić o sztywno ustalone godziny posiłków. Z all inclusive jedzenie i picie dostępne jest przez cały dzień – albo w bufecie, w trakcie głównych posiłków, albo w barach (zazwyczaj przy basenie), w ramach tzw. przekąsek.
All inclusive zapewnia także turystom zajętym zabawą lub intensywnym uprawianiem sportów wodnych możliwość skosztowania znakomitych potraw kuchni greckiej. Sporą dawkę energii gwarantuje np. stifado – wyśmienity gulasz wołowy, z pomidorami, cebulą, czerwonym winem i cynamonem. Każdego turystę na nogi postawi także pastisio – potrawa przygotowana z charakterystycznego, grubego makaronu, mielonego mięsa, pomidorów i również doprawionej do smaku winem. Osoby, które wolą doenergetyzować się słodyczami, mogą z kolei sięgnąć po karidopitę – sycące ciasto przygotowane z ciasta francuskiego przekładanego orzechami i polanego gęstym, słodkim syropem (czasem z dodatkiem koniaku lub whiskey) albo po bougatsę – ciastko, które w wersji na słodko podawane jest z gęstym słodkim kremem (czasem z dodatkiem cynamonu).
W ramach formuły all inclusive możemy praktycznie bez ograniczeń sączyć greckie wino stołowe albo piwo. W dobrych hotelach w Laganas, takich jak np. 4 – gwiazdkowy hotel Zante Park albo 4 – gwiazdkowy hotel Best Western Galaxy, powinniśmy też mieć szansę skosztować produkowane na wyspie Zakynthos białe wino popolaro. Ale typowo greckich trunków nie brak też w licznych barach i klubach Laganas, takich jak chociażby Acropolis Restaurant & Bar, Zweros Club Zante albo Rescue Club Zante. Numerem jeden wśród greckich alkoholi jest oczywiście ouzo – 48 – procentowa wódka o smaku anyżowym, która destylowana jest z zacieru winogronowego, powstałego podczas wyrobu wina. Do szklaneczki ouzo podawana jest standardowo szklaneczka wody, którą rozcieńcza się trunek w odpowiednich dla siebie proporcjach. Po rozcieńczeniu ouzo zmienia kolor na biały. Innym popularnym greckim alkoholem jest retsina – wino produkowane z dodatkiem żywicy sosnowej, we wszystkich trzech odmianach – czerwonej, białej i różowej.