Majorkę co roku odwiedza kilka milionów turystów. Największa wyspa w archipelagu Balearów słynie z różnorodności geograficznej, doskonałego śródziemnomorskiego klimatu, a także ze smacznej, majorkańskiej kuchni, która podobna jest do kuchni katalońskiej. Majorka pełna jest kontrastów, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wybrzeże wokół zatoki Palma tętni życiem, a w miesiącach letnich nocne szaleństwo trwa w kurortach do białego rana. Wschodnie wybrzeże jest nieco spokojniejsze, za to panują tu doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych. W północno – zachodniej części wyspy rozciąga się pasmo górskie Serra de Tramuntana, którego różnorodność przyrodnicza chroniona jest przez UNESCO. Natomiast z żyznej, środkowej części wyspy pochodzą oliwki i pomarańcze, które znajdują szerokie zastosowanie w tutejszej kuchni.
Wybierając się na Majorkę warto jest się zastanowić nad wczasami all inclusive. Ta forma wypoczynku polecana jest przede wszystkim osobom, które lubią mieć zapewnione wyżywienie, a także dostęp do różnych atrakcji, w tym do obiektów sportowych, na których można szybko i przyjemnie podciągnąć formę. Jeśli poza leżakowaniem przy hotelowym basenie i uprawianiem sportu chcemy się także zabawić w międzynarodowym towarzystwie, to powinniśmy poszukać hoteli all inclusive w tzw. zagłębiu turystycznym Majorki, czyli wokół Palma de Mallorca. Ciekawie przedstawia się na przykład oferta 4-gwiazdkowego hotelu Palma Bay w El Arenal – miejscowości usytuowanej na wschodnim wybrzeżu zatoki Palma. Po nocnej zabawie goście mogą tu odpocząć w pięknym tropikalnym ogrodzie, nabrać sił w saunie albo wygrzać zmęczone od tańca nogi w jacuzzi. Jeśli natomiast wolimy spokojniejsze rejony, to idealne powinno być w tym względzie wschodnie wybrzeże Majorki. Interesującą ofertę wypoczynku ma na przykład 4-gwiazdkowy hotel Bahia de Alcudia w Alcudii – kurorcie usytuowanym w północno – wschodniej części Majorki. Można tu zagrać w minigolfa albo w boule – czyli grę zręcznościową wywodzącą się z Francji, a polegającą na rzucaniu metalowymi kulami w tzw. prosiaczka, czyli mniejszą kulkę plastikową albo drewnianą. Wschodnie wybrzeże to także idealne miejsce do uprawiania sportów wodnych, dlatego też za dodatkową opłatą warto spróbować swoich sił w jeździe na nartach wodnych lub parasailingu.
Wczasy all inclusive to także dogodny moment na spróbowanie typowo majorkańskiej kuchni. Choć Majorka położona jest zaledwie 80 km od wybrzeża Hiszpanii, a jej kuchnia przypomina bardzo kuchnię katalońską, to znajdziemy tu także kilka specyficznych dla wyspy potraw. W hotelowym bufecie natrafimy zapewne na sobrassadę – surową kiełbasę, produkowaną z mielonego mięsa wieprzowego i suszoną w tradycyjny sposób po uprzednim doprawieniu jej rozmarynem, papryką, tymiankiem i oregano. Majorkańskim menu nie powinni być także zawiedzeni wegetarianie. Jedną z najczęściej spożywanych tu potraw jest tumbet, czyli bakłażany smażone na oliwie z oliwek z dodatkiem ziemniaków, pomidorów, czerwonej papryki czosnku i pietruszki. Tumbet można też zrobić w wersji mięsnej, ale jest ona rzadziej spotykana.
Kuchni majorkańskiej można także spróbować poza hotelem. Jeśli wybierzemy wczasy w El Arenal, to warto na przykład wstąpić do restauracji Casa do Pulpo i zapytać o arros brut (czyli „brudny ryż") – potrawę na bazie ryżu, mięsa króliczego lub kurczaka, z dodatkiem pomidorów, karczochów, doprawianą pieprzem, cynamonem i szafranem. Jeśli natomiast zatrzymamy się w Alcudii, to warto jest się tam przejść do restauracji Jardin i poprosić o frit mallorqui – smażone ziemniaki, z dodatkiem podrobów baranich (w prostszej wersji wieprzowych), cebuli, czosnku i zielonej papryki.