Costa del Sol, czyli w dosłownym tłumaczeniu Wybrzeże Słońca, to jeden z najpiękniejszych regionów turystycznych w Hiszpanii. Na odcinku ponad 150 km ciągną się szerokie, piaszczyste plaże, a wypocząć można tu zarówno w luksusowych kurortach takich jak Marbella, jak też w miejscowościach znacznie bardziej kameralnych, takich jak choćby Estepona. Całe wybrzeże zalane jest słońcem – w końcu średnia liczba godzin nasłonecznienia nie spada tu poniżej sześciu, a temperatura w miesiącach od maja do października wynosi między 20 a 30 st. C.
Aby w pełni korzystać z uroków Costa del Sol, warto jest pomyśleć nad wykupieniem wakacji all inclusive. Formuła ta zapewnia pełne wyżywienie (zazwyczaj w formie bufetu) oraz bezpłatny dostęp do wielu atrakcji na terenie hotelu. Liczba atrakcji jest oczywiście różna w poszczególnych obiektach, dlatego przed wykupieniem wczasów warto jest dokładnie przejrzeć oferty hoteli na stronie fostertravel.pl. I tak na przykład 3 – gwiazdkowy hotel Club Palia La Roca w Benalmadenie oferuje gościom rozmaite zajęcia sportowe, a wieczorem także znakomitą rozrywkę z muzyką na żywo lub pokazami regionalnych tańców. Inny, 4 – gwiazdkowy hotel Sol Don Pedro w Torremolinos, proponuje turystom nieodpłatne korzystanie z siłowni, jacuzzi czy też wielofunkcyjnego boiska sportowego. W 4 – gwiazdkowym hotelu Gran Playabella w Cancelada można z kolei poszaleć na wodnych zjeżdżalniach albo poćwiczyć formę na prowadzonych przez profesjonalistów zajęciach aerobiku lub pilates. I wreszcie w 5 – gwiazdkowym hotelu Gran Elba Estepona w miejscowości Estepona, można korzystać z zabiegów SPA.
Formuła all inclusive pozwala także degustować przysmaki kuchni hiszpańskiej oraz jej regionalnej odmiany – kuchni andaluzyjskiej. Osobom, które były już kiedyś w Hiszpanii i które miały już okazję próbować najważniejszych hiszpańskich specjałów, szczególnie interesujące powinny się wydać dania kuchni lokalnej. W porze śniadania w hotelowym menu nie powinno zabraknąć jajek flamenco albo jajek sadzonych po andaluzyjsku. Jajka flamenco serwowane są z chorizo, szynką i szparagami (ew. także z innymi warzywami), natomiast jajka sadzone po andaluzyjsku smażone są na oliwie z oliwek i serwowane z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, czosnku i cebuli. W porze obiadowej w bufecie powinno się z kolei pojawić gazpacho oraz pescado frito. Gazpacho, czyli tradycyjny andaluzyjski chłodnik, składa się z przecieranych pomidorów doprawionych octem, czosnkiem i oliwą. W zupie mogą się też pojawić kawałki rozmoczonego chleba, inne warzywa, a nawet jajko czy orzechy. Pescado frito to z kolei niezwykle popularne w Andaluzji ryby (przede wszystkim dorsze) smażone w oliwie z oliwek i doprawione jedynie solą.
Wypoczywając na Costa del Sol nie sposób jest też nie zaglądnąć do restauracji poza hotelem, by spróbować wyśmienitych dań z dodatkiem andaluzyjskiego sherry (wzmocnionego wina o zawartości alkoholu od 16 do 20 proc.). Popularną potrawą jest wołowina z pomarańczami i sherry albo filety z kurczaka duszone w sosie sherry. Tych i innych dań kuchni andaluzyjskiej spróbować można w takich restauracjach jak „Paco Jimenez” w Marbelli, „Erase Una Vez” w Benalmadenie albo w „Granvinos” w Torremolinos.