Majestatyczny stożek wulkaniczny Montana de Guaza dominuje w panoramie Los Christianos – popularnego kurortu, położonego na południowo – zachodnim wybrzeżu Teneryfy. Stożek doskonale widać z każdego właściwie miejsca, a turysta sam może zdecydować, w jaki sposób chce napawać się jego wielkością. Pasjonaci sportów wodnych mogą go podziwiać znad wody, sunąc po falach na desce windsurfingowej. Amatorzy dobrego wina – z tarasu któregoś z barów w Los Christianos, sącząc wyborny trunek pochodzący z tutejszych plantacji negramoll lub listan. Inni wreszcie mogą podziwiać Montana de Guaza z okien hotelowej restauracji – i to nawet kilka razy dziennie, jeśli zdecydują się na kupienie wczasów all inclusive.
Formuła all inclusive to przede wszystkim uczta dla podniebienia, choć w przypadku pobytu w Los Christianos może ona także stanowić rozkosz dla oczu. Jeśli okna hotelowej restauracji głównej usytuowane są od strony Montana de Guaza, to każdy posiłek (a w ramach formuły all inclusive jeść możemy nawet kilka razy dziennie), może być dla nas także okazją do podziwiania tej wyjątkowej, schodzącej prosto do morza, formacji wulkanicznej. Wracając natomiast do uczty dla podniebienia – czego możemy się spodziewać po hotelowym menu? Otóż z pewnością różnorodności – znanych i smacznych potraw międzynarodowych, hiszpańskich i lokalnych – kanaryjskich. Dania kuchni międzynarodowej bądź hiszpańskiej nie powinny być dla nikogo zaskoczeniem – tutaj mogą się bowiem pojawić chociażby różnego rodzaju makarony, paella (czyli potrawa z ryżu, szafranu i owoców morza), zupy – w tym przede wszystkim słynne, pomidorowe gazpacho, czy też hiszpańskie tortille – przygotowane z jajek i ziemniaków. Nowością dla wielu osób mogą być jednak specjały kuchni kanaryjskiej. W hotelu może zostać zaserwowane na przykład choco - czyli grillowana mątwa, przyprawiona sosem mojo (ten sporządzony jest zazwyczaj z oliwy, kolendry, octu i czosnku). Poza tym w hotelowym bufecie można także natrafić na puchero – pożywną zupę przygotowaną z kilku gatunków mięsa i warzyw, a także na churros – niezwykle popularne na Teneryfie, smażone kawałki ciasta, podawane zazwyczaj do gorącej czekolady.
Choć formuła all inclusive zapewnia wiele wrażeń smakowych, to warto jest się także przejść gdzieś poza obręb hotelu i spróbować serwowanych w lokalnych tawernach ryb i owoców morza. Los Christianos posiada bowiem niewielki port, do którego codziennie zawijają kutry ze świeżymi specjałami wyłowionymi z Oceanu Atlantyckiego. Miłośnicy ryb powinni skosztować przede wszystkim tradycyjnego dorsza z cebulą bacalao encebollado, natomiast osoby kochające owoce morza – kałamarnice chopitos lub chipirones. Z tawern i restauracji, które ostatnio cieszyły się w Los Christianos sporą popularnością, warto jest wymienić takie miejsca jak „Restaurant Chouky’s” czy „Cafeteria Arco Iris”. Ale jeśli ktoś woli rozkoszować się rybą lub owocami morza na terenie hotelu, to może też zaglądnąć do którejś z tamtejszych restauracji. Smaczne menu proponują w tym względzie na przykład restauracje a’la carte w 3 – gwiazdkowym hotelu Sol Princesa Dacil.