Cudowne białe plaże, bujne lasy mangrowe i kolorowe drinki przygotowane na bazie kubańskiego rumu – oto czego możemy się spodziewać wybierając wczasy na Kubie. Na tej największej wyspie Karaibów i przyległych do niej, mniejszych wyspach, nie sposób jest się nudzić. Stałe, a do tego silne wiatry pasatowe sprzyjają uprawianiu windsurfingu czy żeglarstwa, rozciągające się wokół wybrzeża rafy koralowe stanowią doskonałe miejsca nurkowe, a dobrej jakości hotele pozwalają znakomicie się zrelaksować. Wybierając wczasy z formułą all inclusive możemy dodatkowo liczyć na to, że większość atrakcji będzie już wliczona w cenę pobytu.
Najpiękniejsze plaże znajdują się na północnym wybrzeżu Kuby. Na zachodzie wyspy najlepiej rozwinięte turystycznie są okolice Hawany, dalej są słynne plaże Varadero, następnie łańcuch koralowych wysp Jardines del Rey i wreszcie cudowne plaże Guardalavaca. W tych najbardziej popularnych regionach turystycznych znajdują się liczne hotele o dobrym i bardzo dobrym standardzie, a większość z nich proponuje gościom wczasy w formule all inclusive. Pełen pakiet usług oznacza, że za większość dostępnych w hotelu atrakcji nie będziemy musieli dodatkowo płacić, choć trzeba wiedzieć, że pakiety te różnią się w zależności od hotelu. I tak np. w 4 – gwiazdkowych hotelach Breezes Bella Costa lub Barcelo Marina Palace w Varadero możemy liczyć na nieodpłatne lekcje tańca, przede wszystkim popularnej na Kubie salsy, w 4 – gwiazdkowym hotelu Iberostar Playa Alameda w Varadero możemy wieczorami wziąć udział w pokazach folklorystycznych, w 5 – gwiazdkowym hotelu Paradisus Rio de Oro Resort & Spa w Guardalavaca możemy raz dziennie, bez żadnej dodatkowej opłaty, wybrać się na nurkowanie na przybrzeżnej rafie, a w 4 – gwiazdkowym hotelu Tryp Cay Coco na terenie Jardines del Rey – nieodpłatnie popływać na desce windsurfingowej.
Wypoczynek w formule all inclusive pozwala nam także zakosztować specjałów kuchni kubańskiej, będącej znakomitym połączeniem kuchni hiszpańskiej, afrykańskiej i karaibskiej. W hotelowym menu na pewno nie zabraknie zup – często i chętnie spożywanych przez Kubańczyków. Jednym z tutejszych specjałów jest czosnkowa zupa sopa de ajo, choć nie mniej popularna jest zupa z czarnej fasoli i wędzonego boczku. Zupy często serwowane są z jadalnymi bulwami roślin tropikalnych, takich jak malanga (żółtosocza strzałkowata), maniok jadalny, names (pochrzyn) czy też batat. Poza tym w hotelowym menu nie powinno zabraknąć owoców morza – zwłaszcza popularnych na wyspie langust i krewetek.
W ramach formuły all inclusive możemy zazwyczaj bez ograniczeń korzystać z lokalnych napojów alkoholowych. W przypadku Kuby opcja ta jest podwójnie kusząca ze względu na słynny kubański rum. Jest on wytwarzany z trzciny cukrowej – głównej rośliny uprawnej na Kubie. Na bazie gatunków Caney lub Havana Club przygotowywane są znakomite drinki, takie jak Mojito czy Cuba libre. Oczywiście koktajli z rumem możemy też spróbować poza hotelem, w którymś z nadmorskich barów czy klubów – na przykład w La Rumba w Varadero.