Jeszcze kilkadziesiąt lat temu bezkonkurencyjnym ośrodkiem wypoczynkowym w Meksyku było usytuowane na Wybrzeżu Pacyfiku Acapulco. Z czasem wyrósł mu na Półwyspie Jukatan potężny konkurent – Cancun, a później następne luksusowe ośrodki wypoczynkowe - Playa del Carmen czy też Tulum. Dziś rywalizujące ze sobą kurorty na Wybrzeżu Pacyfiku i Półwyspie Jukatan proponują turystom wysoki standard usług, a większość hoteli ma w ofercie wczasy z formułą all inclusive.
Wczasy z formułą all inclusive gwarantują nam zróżnicowaną ofertę atrakcji i rozrywek – często wliczonych już w cenę. Większość hoteli na Wybrzeżu Pacyfiku i Półwyspie Jukatan proponuje nam wypoczynek właśnie z pełnym pakietem usług, ale musimy pamiętać, że pakiet ten jest różny w zależności od hotelu. Zanim zatem zdecydujemy się na konkretny hotel, warto jest sprawdzić dokładną listę oferowanych w nim nieodpłatnych atrakcji. I tak na przykład w 4 – gwiazdkowym hotelu Barcelo Tucancun Beach w Cancun możemy liczyć na jedną w tygodniu, bezpłatną lekcję nurkowania, w 4 – gwiazdkowym hotelu Iberostar Tucan w Playa del Carmen możemy nieodpłatnie popływać katamaranem, a raz na pobyt na desce windsurfingowej, z kolei w 4 – gwiazdkowym hotelu Barcelo Maya Beach & Caribe w Tulum możemy popływać kajakami, wziąć udział w sesji gimnastyki wodnej albo pożyczyć sprzęt do nurkowania powierzchniowego i wreszcie w 5 – gwiazdkowym hotelu Park Royal Acapulco w Acapulco możemy doskonale wypocząć na prywatnej plaży Playa del Secreto albo wypłynąć na pełne morze i spróbować swoich sił w wędkowaniu. Wiele hoteli w Meksyku oferuje także turystom grę w golfa (zazwyczaj dodatkowo płatną), a są wśród nich m.in. 4 – gwiazdkowy hotel Iberostar Paraiso Del Mar w Playa Paraiso oraz 5 – gwiazdkowy hotel Paradisus La Esmeralda w Playa del Carmen.
Wykupienie wczasów all inclusive powinno też być doskonałym wstępem do poznania sztuki kulinarnej Meksyku. Jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od regionu – na północy dominuje tzw. kuchnia tex – mex, będącą połączeniem kuchni meksykańskiej i teksańskiej, w środkowej części kraju w kuchni królują soczyste, czerwione pomidory, fasola (przeróżne gatunki) oraz ryby i owoce morza, natomiast na południu kraju w dużych ilościach spożywane są tradycyjne tortille z mąki kukurydzianej, np. z dodatkiem pasty z awokado – guacamole. W hotelowym menu powinniśmy spotkać potrawy charakterystyczne dla każdego regionu. Z potraw typowych dla kuchni tex – mex z pewnością pojawi się burrito de machaca, czyli pszenna tortilla (najbardziej popularna na północy Meksyku) z wołowiną, czerwoną fasolą, z dodatkiem sosu pomidorowego i chili. Jeśli nadarzy się taka okazja, to koniecznie musimy też spróbować kurczaka w sosie mole poblano – potrawy charakterystycznej dla środkowej części Meksyku. Sos mole poblano robi się z tak różnych i, wydawałoby się, niepasujących do siebie składników, jak gorzka czekolada, goździki, cynamon, orzechy arachidowe, migdały i pasta sezamowa. Jeśli natomiast chodzi o kuchnię południa Meksyku, to w bufecie hotelowym powinny się pojawić kukurydziane tortille ze znanym na całym świecie sosem salsa mexicana.