Wśród portugalskich regionów turystycznych Madera ma opinię jednego z najbardziej luksusowych. W stolicy Madery Funchal albo w innych znanych miejscowościach wypoczynkowych, takich jak Machico albo Canico de Baixo, sporo jest wysokiej klasy hoteli, które oferują turystom wczasy z bardzo wygodną formułą all inclusive.
Jedną z największych zalet formuły all inclusive jest możliwość nieograniczonego wręcz kosztowania przysmaków kuchni portugalskiej albo lokalnej kuchni maderskiej. Obie kuchnie oparte są w dużej mierze na rybach i owocach morza, dlatego w hotelowym menu na Maderze nie powinno zabraknąć chociażby słynnej cataplany, czyli rybnego gulaszu, chętnie jadanego zarówno w Portugalii wyspiarskiej jak i kontynentalnej. Cataplanę przygotowuje się z różnych gatunków ryb, w tym często także kalmarów, krewetek i ośmiorniczek. Poza tym do zupy dodaje się także nieco oliwy, pomidory i czosnek. Po takim solidnym daniu rybnym warto też w hotelowym bufecie poszukać tradycyjnego dla Madery ciastka miodowego bolo del mel.
W ramach formuły all inclusive możemy także zazwyczaj do woli korzystać z napojów bezalkoholowych oraz lokalnych napojów alkoholowych. Z opcji tej szczególnie zadowoleni powinni być na Maderze smakosze wzmacnianego wina. To właśnie tutaj, na odległej kilkaset kilometrów od wybrzeży Afryki wyspie, produkowane jest od setek lat słynne wino Madera – słodkie bądź wytrawne. W hotelowym bufecie mogą się znaleźć różne gatunki wina, w tym popularny, półwytrawny Verdelho, wytrawny Sercial czy też półsłodki Bual, posiadający nieco orzechowy posmak.
Aby skosztować dobrych ryb i owoców morza albo innych specjałów kuchni maderskiej, warto jest się także wybrać poza hotel. Niekoniecznie musi to być restauracja czy bar w miejscowości, w której wypoczywamy. Dobrą restaurację można też odwiedzić w czasie samochodowej wycieczki po wyspie. Jeśli np. zawitamy do miejscowości Porto Moniz, to koniecznie powinniśmy zaglądnąć do restauracji „Cachalote" i zjeść tam znakomite grillowane sardynki. W innej z kolei miejscowości, Seixal, warta uwagi jest restauracja „Brisanmar", w której serwowana jest m.in. espada – ryba głębinowa, poławiana w okolicy Camara de Lobos i podawana zazwyczaj ze smażonymi bananami.
Inną zaletą formuły all inclusive jest możliwość nieodpłatnego korzystania z wielu, dostępnych na terenie hotelu atrakcji. Obiekty hotelowe na Maderze znane są z wysokiej jakości usług oraz licznych, objętych formułą all inclusive atrakcji. I tak w 4 – gwiazdkowym hotelu Dom Pedro Baia Club w Machico można na przykład do woli korzystać z wielofunkcyjnych boisk sportowych, a raz w tygodniu można nawet wziąć udział w lekcji nurkowania z instruktorem. W innym, 4 – gwiazdkowym hotelu Roca Mar Royal Orchid w Canico de Baixo można z kolei wieczorami sączyć Maderę przy akompaniamencie muzyki granej na żywo, a raz na tydzień wziąć udział w ciekawym wieczorku folklorystycznym. Wreszcie w 5 – gwiazdkowym hotelu Vidamar Resort w Funchal można ćwiczyć formę grając w squasha albo trenując w dostępnej bezpłatnie siłowni.