Formuła All inclusive, czyli formuła obejmująca pełne wyżywienie i wiele nieodpłatnych atrakcji na terenie hotelu, dopiero zdobywa sobie w Tajlandii popularność, ale na Phuket na brak hoteli All Inclusive narzekać z pewnością nie można. Ta największa wyspa Krainy Uśmiechu, jak powszechnie zwana jest Tajlandia, stanowi od lat jeden z najbardziej popularnych kierunków wypoczynkowych w regionie Morza Andamańskiego, a to oznacza, że oferta wczasów na Phuket jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających turystów.
Znalezienie interesujących ofert All inclusive na Phuket nie należy do zadań trudnych – na przykład na stronie Fostertravel.pl należy w tym względzie skorzystać z zaawansowanych filtrów wyszukiwania wycieczek (co sprowadza się jedynie do zaznaczenia formuły All inclusive jako preferowanego rodzaju wyżywienia). Wśród hoteli dostępnych na stronie agencji Fostertravel.pl, które cieszyły się w ostatnim czasie sporą popularnością, warto jest wymienić 4 – gwiazdkowy hotel Best Western Premier Bangtao Beach, położony przy pięknej plaży Bang Tao, w subdystrykcie Choeng Thale. Hotel ten dysponuje blisko 250 pokojami, urządzonymi w tradycyjnym, tajskim stylu i wyposażonymi we wszelkie udogodnienia, takie jak klimatyzacja, minibar czy sejf. W hotelu tym, w ramach formuły All inclusive, gościom serwowane są śniadania i kolacje w formie bufetu, natomiast obiady podawane są w restauracji a'la carte. W ciągu dnia (do późnych godzin wieczornych) goście mogą także bezpłatnie korzystać z napojów bezalkoholowych i lokalnych napojów alkoholowych, a po południu także raczyć się rozmaitymi przekąskami.
Wielu turystów, którzy decydują się na spędzenie wakacji z formułą All inclusive, argumentuje swój wybór potrzebą poznania specjałów lokalnej kuchni. I choć w menu hoteli na Phuket nie brak jest dań kuchni międzynarodowej, to licznie reprezentowane są tu też specjały kuchni tajskiej. Na samym początku trzeba powiedzieć, że kuchnia tajska uznawana jest powszechnie za jedną z najbardziej aromatycznych kuchni na świecie, co wynika przede wszystkim z faktu stosowania przez Tajów wielu ziół i przypraw (takich jak imbir, trawa cytrynowa, liście limonki, galangal, tamaryndowiec czy też papryczki chili). Dodatkowo w kuchni tajskiej wyróżnić można wpływy tradycji kulinarnych z Chin (co przejawia się na przykład w powszechnym stosowaniu ryżu) oraz z Indii (czego wyrazem jest zamiłowanie Tajów do curry).
Turyści wypoczywający na Phuket z formułą All inclusive z pewnością natrafią na wiele dań z dodatkiem mleka kokosowego (tłustego i nieco słodkiego mleczka, uzyskiwanego poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosowego, a następnie odciśnięcie powstałego wywaru przez gazę). Mleczko kokosowe to stały składnik chociażby znanej, tajskiej zupy z krewetek i grzybów Tom yum, a także potraw curry (zwłaszcza potraw przygotowanych na bazie ostrych past curry - zielonej bądź czerwonej). Z innych składników, jakich z pewnością nie zabraknie w hotelowym menu, będą ryż (w różnych postaciach, np. ryż jaśminowy) oraz makaron ryżowy. Ryż stanowi główny składnik takich potraw jak np. khao mu daeng (w tym wypadku jest on serwowany z czerwoną wieprzowiną) i khao yam (potrawy, w której ryż podawany jest z pastą ze sfermentoanych krewetek kapi).
Co odważniejsi turyści mogą też udać się do miasta Phuket i tam posmakować tradycyjnych, tajskich przekąsek, a mianowicie smażonych mrówek czy koników polnych.