„Delikatny piasek" – to właśnie w dosłownym tłumaczeniu oznacza nazwa popularnego kurortu Incekum, usytuowanego w samym sercu Riwiery Tureckiej i zaledwie 25 km na zachód od Alanyi. Nazwa ta jest jak najbardziej uzasadniona – Incekum posiada ładną plażę z białym i miłym w dotyku piaskiem, z jednej strony oblaną turkusowymi wodami Morza Śródziemnego, z drugiej natomiast otoczoną pięknym lasem sosnowym.
Niezwykłe walory przyrodnicze i znakomity klimat (w miesiącach od kwietnia do października słońce świeci tu 9 – 13 godzin dziennie) sprawiły, że w Incekum powstała bogata infrastruktura hotelowa. Większość obiektów proponuje wczasowiczom formułę wypoczynku all inclusive, która pozwala w pełni cieszyć się urokami tego miejsca i nie martwić się o swoje wyżywienie czy dostęp do obiektów sportowych. Hotele w Incekum oferują wysoki standard usług, dlatego przeważnie są one oznaczone czteroma albo pięcioma gwiazdkami. 4- gwiazdkowy hotel Sun Maritim, usytuowany niecałe 300 m od centrum Incekum, oferuje gościom w ramach pakietu all inclusive m.in. bezpłatną grę w mini golfa i w siatkówkę plażową (na prywatnej, piaszczysto – żwirowej plaży), a także wstęp na siłownię i zajęcia z aerobiku. Na terenie hotelu znajduje się także doskonałe centrum SPA, gdzie można poddać się zabiegom upiększającym i choć usługi te są dodatkowo płatne, to są one na miejscu i nie trzeba tracić czasu na szukanie ich w centrum miasta.
W 5-gwiazdkowym hotelu Ozkaymak Incekum, należącym do sieci Ozkaymak Hotels wszystkie posiłki w ramach formuły all inclusive serwowane są na tarasie z pięknym widokiem na niewielką zatokę. W hotelu tym możemy także ciągle moczyć się w wodzie – popływać w jednym z dwóch basenów, pozjeżdżać na zjeżdżalniach albo zrelaksować się w jacuzzi.
Ogromną zaletą formuły all inclusive jest możliwość kosztowania przeróżnych potraw i to w dowolnej ilości. Nie zdziwmy się na przykład, jeśli jedną z pozycji w śniadaniowym menu będzie gorąca zupa z chlebem albo su boregi – kluski z białym serem i pietruszką. Turcy często jedzą tego typu ciepłe potrawy właśnie na śniadanie. Oczywiście miłośnicy tradycyjnych śniadań nie mają się czego obawiać, w bufecie znajdą zarówno jajecznicę sahanda jumurta, jak też jajko na miękko uc dakikalik i jajko na twardo sert. Hotele serwują gościom zróżnicowane potrawy i w każdym można zjeść coś innego. Jeśli nadarzy się taka okazja, to koniecznie trzeba spróbować zupy cytrynowej z jajkiem dugun corbasi, czasem podawanej z dodatkiem kurczaka lub pietruszki. Jeśli natomiast chodzi o potrawy mięsne, to w bufecie może się pojawić kurczak w sosie orzechowym cerlez tavugu. Ponieważ w ramach formuły all inclusive możemy do woli korzystać z lokalnych napojów alkoholowych, to warto rozejrzeć się za smacznym białym winem stołowym Guzel Marmara.
Oczywiście znakomitych potraw można także spróbować w którejś z restauracji w Incekum. Na dobre owoce morza warto się wybrać do restauracji Goldsand Incekum Marine. Pamiętajmy jednak, że jeśli kelner postawi przed nami zakąskę, której nie zamawialiśmy, to najprawdopodobniej zostanie ona doliczona do naszego rachunku. Jeśli nie chcemy takiej zakąski, to musimy stanowczo za nią podziękować.