Założone w VII w. p.n.e. Side znane było w starożytności z piractwa i handlu niewolnikami. Dziś ten położony w samym sercu Riwiery Tureckiej kurort słynie z szerokiej piaszczystej plaży, doskonałych hoteli i kameralnej atmosfery, na stałe bowiem zamieszkuje Side jedynie ok. 20 tys. osób. Wybierając wakacje all inclusive w Side możemy być pewni, że doskonale wypoczniemy, zasmakujemy najlepszych specjałów tutejszej kuchni, a przy odrobinie szczęścia pogawędzimy z personelem hotelowym o bogatej historii miasteczka.
Wczasy all inclusive gwarantują nam całodzienne wyżywienie. W ramach ciepłego bufetu serwowana jest na przykład przepyszna zupa z soczewicy mercimek corbasi. Nie zdziwmy się, jeśli zostanie ona nam podana na przykład na śniadanie, ta sycąca potrawa jest w Turcji tak popularna, że je się ją o każdej niemal porze dnia. Ale z dań na ciepło możemy także liczyć na zapiekankę z kurczakiem, zieloną papryką i pomidorami albo na gulasz levrek pilakisi, przygotowany z okonia morskiego, ziemniaków i doprawiany czosnkiem. W niektórych hotelach możemy się także spotkać z Hamsi pilavi – efektownie wyglądającym tortem z ryżu, obłożonym naokoło sardelami. W ramach zimnego bufetu na pewno nie zabraknie nam jogurtu, do którego możemy dosypać migdały i suszone owoce, a także rozmaitych sałatek, przygotowanych na bazie typowych dla rejonu śródziemnomorskiego warzyw: ogórka, pomidora, oliwek czy czerwonej cebuli.
Pamiętajmy jednak, że wyżywienie all inclusive to nie tylko całodzienny dostęp do ciepłego i zimnego bufetu, to także atrakcje związane z wydawaniem posiłków. Do najciekawszych należy pokaz gotowania, który organizowany jest w hotelach zazwyczaj raz w tygodniu. Side leży nad samym morzem, do tutejszego portu codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza, nie dziwi zatem fakt, że w trakcie pokazów gotowania kucharze najczęściej przygotowują potrawy z tych właśnie składników. Tzw. show – cooking to doskonała zabawa, w trakcie której podpatrzyć można warsztat miejscowych mistrzów kuchni. Jeśli dobrze trafimy, to możemy się na przykład podczas takiego wydarzenia nauczyć przygotowywać mule.
Będąc w Side koniecznie trzeba zwiedzić ruiny antycznego miasta, w tym przede wszystkim wspaniałą, pochodzącą z II w. n.e. świątynię Ateny i Apollina. Najciekawsze zabytki znajdują się na malowniczym cyplu, a po wyczerpującym spacerze możemy się skusić na wizytę w jednej z uroczych restauracji czy kawiarni, usytuowanych przy którejś z wąskich i krętych uliczek. Godna polecenia jest przede wszystkim restauracja Ocakbasi, gdzie możemy skosztować wyśmienity kebab otomański z baraniny. Przy nadmorskim bulwarze warto jest natomiast wstąpić do restauracji Conny's i skosztować którejś z serwowanych tam wegetariańskich sałatek.