Dla wszystkich miłośników nocnego życia Marmaris jest idealnym miejscem na wypoczynek. Ten położony na Wybrzeżu Egejskim kurort jest jednym z największych centrów rozrywkowych w Turcji. Wybierając się do Marmaris możemy przez cały dzień zażywać słonecznych kąpieli przy hotelowym basenie albo nad turkusowymi wodami zatoki Marmaris, nocą natomiast wybrać się do zaprzyjaźnionego z hotelem klubu nocnego.
Wybierając hotel z formułą all inclusive w Marmaris mamy szansę na to, że poza kuchnią kontynentalną zakosztujemy także specjałów kuchni tureckiej i kuchni typowej dla Wybrzeża Morza Egejskiego. Jednym z nich jest pizza z pieca – robiona na cienkim cieściepide, faszerowana mięsem pieczonym, mielonym albo siekanym oraz warzywami – na przykład zieloną papryką lub pomidorami. W bufecie znajdziemy też słynną Yoğurt çorbasi – zupę jogurtową, serwowaną z nasionami strączkowymi i ryżem (w formule ultra all inclusive zupa ta często podawana jest nocą). W trakcie posiłków nie zabraknie nam ponadto świeżych ryb, które codziennie rano dostarczane są do hotelu z portu w Marmaris. Ryby najczęściej podawane są grillowane – nieraz w formie zwykłej kanapki z rybą. Warto pamiętać, że wiele hoteli all inclusive oferuje swoim gościom jeden w ciągu tygodnia, bezpłatny posiłek w restauracji a'la carte. Można sobie wtedy zamówić doskonałe owoce morza – smażone kalmary lub krewetki.
Oczywiście w serwowanego wyżywienia, na szwedzkim stole nie zabraknie nam soczystych owoców – przede wszystkim melonów i pomarańczy oraz fig, których uprawa koncentruje się właśnie w regionie Morza Egejskiego. Z pewnością dane nam będzie także zakosztować przepysznych deserów na bazie miodu – np. baklavy. Musimy wiedzieć, że miód ten pochodzi z tutejszych wytwórni – Marmaris od lat specjalizuje się bowiem w produkcji miodu sosnowego oraz rzadziej spotykanego miodu z czarnej sosny lub z kwiatów pomarańczy. Wśród napojów w bufecie all inclusive dominują soki z dystrybutorów – przygotowywane na bazie koncentratu, ale przez cały dzień możemy się także napić orzeźwiającego jogurtu Ayran oraz piwa Efes.
Choć wczasy zagraniczne z formułą all inclusive zapewniają nam pełne wyżywienie, a w Marmaris jakość i zróżnicowanie posiłków w hotelach jest wysokiej klasy, to warto także wybrać się w miasto i zobaczyć, co też serwują tutejsze restauracje i bary, ktorych większośc jest zlokalizowana na słynnej "ulicy barów". Jeśli chcemy przekąsić coś na szybko, w ciągu dnia, to najlepszym wyborem będzie turecki kebab. Możemy go otrzymać w kilku wersjach, wśród których najpopularniejsze są:
- Döner kebab – najbardziej znana w Europie wersja kebaba – przygotowywanego na pionowym ruszcie. Kebab składa się z opieczonych, cienko pokrojonych kawałków mięsa wołowego lub baraniego, podawany jest w bułce albo placku pide, z warzywami i sosami – czosnkowym i/lub pomidorowym.
- Adana kebab - czyli wałeczki z mięsa mielonego, serwowane w bułce lub placku pide, z dodatkiem cebuli, papryki i doprawiane na ostro.
Marmaris posiada jeden z większych na Wybrzeżu Egejskim portów (z połączeniem na grecka wyspę Rodos), do którego codziennie rano dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Głównym zabytkiem miasta jest zamek, zbudowany przez Jonów w 1044 r. p.n.e.
Miłośnikom kuchni nadmorskiej warto polecić przede wszystkim restauracje Drunken Crab (czyli Pijanego Kraba) albo O'Yes Restaurant.