Ze względu na jedną z największych w basenie Morza Śródziemnego liczbę dni słonecznych, Sycylia już w czasach starożytnych nazywana była Wyspą Słońca. W miesiącach letnich słońce świeci tu każdego dnia przez ok. 10 godzin, a na niebie często nie sposób jest uświadczyć nawet jednej chmurki. Doskonały klimat to jednak nie jedyna zaleta Sycylii, panują tu także doskonałe warunki do uprawiania sportów wodnych – zarówno wymagającego napędu wiatru żeglarstwa i windsurfingu, jak też na przykład nurkowania. Wzdłuż całego wybrzeża na turystów czekają wysokiej klasy hotele, które stosunkowo często oferują wypoczynek z formułą all inclusive.
Formuła all inclusive tym się wyróżnia na tle innych formuł wypoczynku, że pozwala ona na znakomity relaks na terenie hotelu, ponieważ wiele atrakcji jest już wtedy wliczonych w cenę pobytu. W zależności od standardu hotelu i oferowanego pakietu bezpłatnych atrakcji, możemy na przykład pograć w tenisa ziemnego (dodatkowo płatne może być oświetlenie, ale w lecie jasno jest przez kilkanaście godzin, dlatego nie trudno jest pograć właśnie w ciągu dnia), wciąć udział w sesji aerobiku (również wodnego) albo skorzystać ze znakomitego hydromasażu w basenie. Korty tenisowe to już standard w wielu hotelach all inclusive, można je znaleźć m.in. 4 – gwiazdkowym hotelu Selinunte Beach w Marinella di Selinunte i w 4 – gwiazdkowym hotelu Fiesta Resort Sicilia w Campofelice di Rocella. Z kolei sesje aerobiku proponuje np. 4 – gwiazdkowy hotel Fontane Bianche Beach usytuowany w miejscowości Cassibile, a basen z relaksującym hydromasażem 3 – gwiazdkowy hotel Village Citta Del Mare w Terrasini. We wszystkich niemal hotelach proponujących wczasy all inclusive możemy też liczyć za dnia na ciekawe programy animacyjne, a wieczorem na doskonałe imprezy folklorystyczne (ciekawie prezentuje się pod tym względem chociażby oferta 3 – gwiazdkowego hotelu Oasi Azzurra Village w San Saba).
Formuła all inclusive ma jeszcze jedną, kapitalną zaletę – w jej ramach można do woli delektować się smakiem typowo włoskich potraw, w tym także regionalnych potraw sycylijskich. W wielu hotelach menu jest zróżnicowane i potrawy rodem z Sycylii pojawiają się na stole wraz z innymi daniami kuchni włoskiej albo międzynarodowej. W niektórych obiektach jednak, takich jak np. 3 – gwiazdkowy hotel Santa Lucia w Cefalu, potrawy typowo sycylijskie serwowane są w trakcie uroczystej kolacji z bufetem sycylijskim.
A co należy do największych smaków wyspy? Z pewnością jest to makaron z owocami morza spaghetti al nero di sepia oraz caponata. Makaron z owocami morza jest o tyle charakterystyczny, że jest on zabarwiony na czarno, a ten niecodzienny zupełnie kolor nadaje potrawie tzw. atrament z kałamarnic. Caponata to z kolei znakomite danie z duszonych warzyw, którego podstawą jest sycylijski bakłażan. Jeśli chodzi natomiast o typowe dania kuchni włoskiej, to w hotelowym menu z pewnością nie zabraknie przeróżnych gatunków makaronów, podawanych np. w formie spaghetti bolognese (z mięsem) albo lasagni (w której farsz z mięsa, sera, sosu beszamelowego i pomidorowego przekładany jest dużymi, prostokątnymi płatami makaronu). W żadnym hotelowym menu nie powinno też zabraknąć słynnej minestrone – gęstej, warzywnej zupy, sporządzonej m.in. na bazie cukinii, fasolki szparagowej i groszku.