Zanzibar – niewielka wyspa u wschodnich wybrzeży Afryki i zarazem część autonomiczna Tanzanii, to idealne miejsce na wypoczynek. Zjawiskowe plaże i otaczająca wyspę od wschodu, bajeczna rafa koralowa, jak magnes przyciągają tu turystów z całego świata. Dodatkowym atutem Zanzibaru jest dobrze rozwinięta baza turystyczna, zwłaszcza na wschodnim i północnym wybrzeżu. To właśnie w tych regionach hotele często oferują turystom wczasy z bardzo wygodną formułą all inclusive.
Formuła all inclusive oznacza w przypadku większości hoteli multum bezpłatnych atrakcji. Osoby preferujące wypoczynek pasywny mogą wygrzewać się w gorącym, zanzibarskim słońcu nie tylko przy hotelowym basenie, ale też na leżakach ustawionych na wydzielonej dla gości części plaży (np. 4 – gwiazdkowy hotel Mapenzi Beach Club w Pwani McHangani). Z kolei osoby, które wolą wypoczynek aktywny, mogą skorzystać z szeregu darmowych atrakcji sportowych. W 4 – gwiazdkowym hotelu Neptune Pwani Beach w Pwani McHangani można na przykład popływać na kajakach albo na desce windsurfingowej. W 5 – gwiazdkowym hotelu Melia Zanzibar w Kiwengwie goście mogą pograć w tenisa ziemnego albo rozluźnić się podczas zajęć pilates. Wreszcie w 4 – gwiazdkowym hotelu Bravo Club Kiwengwa w Kiwengwie można bezpłatnie poćwiczyć strzelanie z łuku albo zadbać o figurę biorąc udział w regularnych sesjach aerobiku. Poza atrakcjami sportowymi na terenie hotelu można się też w ramach formuły all inclusive doskonale zabawić. W 3 – gwiazdkowym hotelu Sultan Sands Resort we Kiwengwie możemy na przykład liczyć na ciekawe programy artystyczne oraz na relaksujące wieczory z muzyką na żywo. Z kolei w 4 – gwiazdkowym hotelu Karafuu Beach Resort w Pingwe pokazy artystyczne możemy dwa razy w tygodniu oglądać w masajskiej wiosce.
Wczasy all inclusive pozwalają nam także zapoznać się z różnorodną i bardzo aromatyczną kuchnią zanzibarską. Kuchnia ta, która jest mieszanką kuchni afrykańskiej, arabskiej i po części także hinduskiej, bazuje przede wszystkim na rybach i owocach morza oraz na dostępnych we wschodniej Afryce warzywach. W bufecie hotelowym nie powinno przede wszystkim zabraknąć placków chapati – cienkich i bardzo miękkich placków z pszennej mąki, które spożywa się na przykład z nadzieniem warzywnym. W porze śniadaniowej mogą się pojawić w menu smaczne kulki z soczewicy baji, natomiast porą popołudniową, na przykład jako przekąska, duszone w mleku kokosowym banany. Z potraw bardziej sycących na hotelowym stole może się pojawić biriani, czyli ryż zapiekany z mięsem lub warzywami albo ugali – afrykański rodzaj polenty z mąki kukurydzianej, podawany z sosem mięsnym lub warzywnym.
Ryb i owoców morza najlepiej jest spróbować w którejś z hotelowych restauracji a'la carte (np. w restauracji Hakuna Matata w 4 – gwiazdkowym hotelu Bravo Club Kiwengwa w Kiwengwie albo w restauracji Samaki w 4 – gwiazdkowym hotelu Royal Zanzibar Beach Resort w Nungwi). Jeśli będzie taka możliwość to warto jest się skusić na typowe dla Zanzibaru szaszłyki z krewetek albo muli. Poza tym koniecznie trzeba spróbować przyrządzanych na grillu ryb, na przykład tuńczyka lub barakudy.