Niewielka miejscowość Aprica, usytuowana na dnie doliny Valtellina i u podnóża Alp Bergamskich, to miejsce polecane na wypoczynek przede wszystkim rodzinom z dziećmi oraz wszystkim tym osobom, które za dnia pragną poszaleć na nartach czy na desce snowboardowej, a wieczorem posilić się znakomitym włoskim jedzeniem albo degustować wyborne wina produkowane w dolinie Valtellina.
Po południowej stronie miejscowości Aprica znajduje się ośrodek narciarski Aprica-Corteno (1180 – 2270 m n.p.m.), który oferuje narciarzom i snowboardzistom ponad 50 km tras zjazdowych. Ponad połowę wszystkich tras stanowią trasy czerwone, dalej plasują się trasy niebieskie (jest ich ok. 30 proc.) i na końcu trasy czarne (tych z kolei jest ok. 20 proc.). Sieć tras zjazdowych w obrębie Aprica-Corteno obsługuje 17 wyciągów, których łączna przepustowość sięga nawet 24 tys. osób na godzinę.
Jednak narciarstwo zjazdowe i snowboarding to nie jedyne dyscypliny sportu, które można uprawiać na terenie Aprica-Corteno. W okolicy tej urokliwej, lombardzkiej miejscowości doskonałe warunki znajdą też miłośnicy narciarstwa biegowego (w bliskim sąsiedztwie Apricy wytyczone zostały 3 rasy biegowe o różnej długości), amatorzy wędrówek na rakietach śnieżnych oraz entuzjaści zimowej, górskiej turystyki pieszej. W samym ośrodku znajduje się też zresztą snowpark, w którym mniej lub bardziej doświadczeni fani śnieżnych akrobacji mają do dyspozycji m.in. ławki, poręcze i skocznie.
Większość hoteli w Aprice (w tym np. 3 – gwiazdkowy hotel Cristallo Club) oferuje miłośnikom białego szaleństwa pełne wyżywienie w formule HB, a zatem bufet śniadaniowy oraz obiadokolację (obejmującą zazwyczaj cztery dania do wyboru z menu, a czasem także i bufet sałatkowy). Nie znaczy to jednak, że w Aprice nie warto jest udać się gdzieś poza hotel i nie skosztować doskonałych potraw kuchni włoskiej w jednej z kilku znakomitych w miasteczku restauracji. Z lokali cieszących się ostatnio świetną opinią koniecznie trzeba wymienić restauracje Osteria al Dosso i Ristorante Firenze. W eleganckiej restauracji Osteria al Dosso, w której wnętrzu dominują elementy drewniane, koniecznie należy skosztować albo risotto alla milanese, z dodatkiem parmezanu i szafranu, albo osso buco, czyli typowej dla regionu Lombardii, duszonej giczy cielęcej. Z kolei w Ristorante Firenze można spróbować pizzoccheri, a więc północnowłoskiego makaronu z mąki gryczanej (uznawanego za odmianę tagliatelle), serwowanego z kapustą i ziemniakami (a do tego solidnie polanego masłem).
Przebywając na wakacjach zimowych w Aprice nie sposób jest nie zajrzeć do winiarni albo do pubu, w którym podawane są lokalne wina. W dolinie Valtellina najczęściej uprawia się odmiany Nebbiolo (lokalna nazwa to Chiavennasca) oraz Rossola Nera (tę odmianę Lombardczycy z Valtelliny znają już przynajmniej od czasów nowożytnych). Jeśli zatem chodzi o konkretne wina, to koniecznie trzeba w Aprice spróbować wytrawnego wina Valtellina Superiore Sassella oraz również wytrawnego wina Fruttaio Ca’ Rizzieri.