Miejscowość Molveno, usytuowana na północnym brzegu jeziora Molveno, to wymarzone miejsce na wypoczynek dla wszystkich osób spragnionych ciszy i spokoju. W Molveno życie płynie spokojnie, dlatego po aktywnym dniu spędzonym w ośrodkach narciarskich Pradel – Montanara albo Paganella w lokalnych barach można wolno sączyć ze szklaneczki czerwony lub biały wermut, a w miejscowych restauracjach – delektować się smakiem szynki parmeńskiej, pierożkami tortellini z nadzieniem mięsnym, czy też risotto z owocami morza.
Na narciarzy i snowboardzistów przyjeżdżających do Molveno na zimowe wakacje czekają dwa ośrodki narciarskie, a mianowicie Pradel – Montanara (ośrodek przylegający do Molveno od strony północnej) oraz Paganella (ośrodek rozciągający się na północnych i wschodnich zboczach Paganelli, ok. 4 km na północ od Molveno). Centrum Pradel – Montanara (864 – 1525 m n.p.m.) jest bardzo kameralne, bowiem obejmuje ono jedynie 1,5 – kilometrową trasę zjazdową o średnim stopniu trudności i tylko dwa wyciągi (gondolę i wyciąg krzesełkowy). Znacznie większy jest za to ośrodek Paganella (1040 – 2125 m n.p.m.), który oferuje narciarzom i snowboardzistom ponad 50 km tras zjazdowych, z których 42 kilometry liczą trasy o średnim stopniu trudności, 7 kilometrów – trasy łatwe, a 3 kilometry – trasy trudne. Trasą najtrudniejszą jest na zboczach Paganelli trasa Olimpionica 2 (długa na 1,5 km i o różnicy poziomów wynoszącej 400 m), natomiast trasą najbardziej znaną - trasa „3 – Tre”, na której triumfy święciły takie legendy narciarstwa alpejskiego jak np. Zeno Colo. Z kolei fanom długiej jazdy można polecić w obrębie ośrodka Paganella trasę prowadzącą z samego szczytu do Andalo, która liczy ponad 5 kilometrów i której różnica poziomów wynosi ponad 1000 m.
Jeśli chodzi o trasy biegowe, to zostały one wytyczone przed wszystkim w okolicy Andalo. Miłośnicy narciarstwa biegowego mogą się cieszyć u podnóża Paganelli trasami do stylu dowolnego liczącymi ok. 10 kilometrów (3/4 tras charakteryzuje się średnim stopniem trudności, natomiast 1/4 stanowią trasy łatwe).
Większość hoteli w Molveno (np. 3 – gwiazdkowy hotel Fontanella) oferuje fanom białego szaleństwa wakacje z pełnym wyżywieniem, ale to wcale nie znaczy, że typowych potraw kuchni włoskiej nie należy też skosztować w jednej z lokalnych restauracji. W Molveno kilka lokali cieszyło się ostatnimi czasy naprawdę niezłą opinią, a mianowicie Ristorante El Filo, Osteria del Maso i La Dispensa. W Ristorante El Filo warto jest skosztować przede wszystkim pstrąga alpejskiego i steka przyrządzonego w stylu francuskim. Z kolei w restauracji Osteria del Maso koniecznie trzeba spróbować tagliatelle del Maso i napić się jednego z lokalnych, czerwonych win. Wreszcie w restauracji La Dispensa warto jest zarekomendować w szczególności wołowy tatar z przepiórczym jajem, ravioli z owczym serkiem oraz szafranowy ryż polany sosem z dziczyzny i serwowany z dodatkiem tłustego sera Bitto.