Hvar zajmuje wśród wysp chorwackich pozycję szczególną, a wpływ na taki stan rzeczy ma przynajmniej kilka czynników. Przede wszystkim wyspa Hvar może się poszczycić największą w obrębie całej Chorwacji liczbą dni słonecznych w roku, a w związku z tym i najwyższym w kraju nasłonecznieniem. Dodatkowo także Hvar posiada jeden z najpiękniejszych krajobrazów kulturowych w obrębie Chorwacji wyspiarskiej, co też docenione zostało w 2008 r. przez Komitet Światowego Dziedzictwa UNESCO, który uznał tzw. Równinę Starego Gradu za obszar warty szczególnej ochrony międzynarodowej. Wyspa Hvar wreszcie wskazywana jest jako najpiękniej pachnąca wyspa na Adriatyku, a to dlatego, że rozległe jej połacie pokryte są polami lawendy.
W obrębie wyspy Hvar największą popularnością wśród turystów cieszą się przede wszystkim trzy miejscowości, a mianowicie miasto Hvar (będące jednocześnie stolicą wyspy) oraz dwa miasteczka usytuowane na północnym wybrzeżu – Stari Grad i Jelsa. Wszystkie trzy kurorty obfitują w zabytki z różnych okresów historycznych, a także dysponują dobrze rozwiniętą bazą noclegową. Wizytówką miasta Hvar jest najstarszy, bo otwarty w 1612 r., teatr publiczny w Europie. W Starim Gradzie znajduje się z kolei piękny, renesansowy pałac Tvrdalj Castle, którego dziedziniec zajmuje basen rybny. W Jelsie wreszcie wznosi się kilka zabytkowych, średniowiecznych kościołów, w tym XIV -wieczny kościół św. Marii i XV – wieczny kościół św. Michała.
Jeśli chodzi o obiekty wypoczynkowe na wyspie Hvar, to sporo jest tu dobrych hoteli 2 – i 3 – gwiazdkowych. W Starim Gradzie warto jest się na przykład zatrzymać w 3 – gwiazdkowym hotelu Lavanda, w którym goście mogą sobie w trakcie wypoczynku grać w tenisa ziemnego albo w mini golfa. W Jelsie z kolei dobrymi opiniami cieszy się ostatnimi czasy 3 – gwiazdkowy hotel Fontana – obiekt położony zaledwie 100 m od plaży, a do tego dysponujący centrum fitness i ośrodkiem SPA.
Relaks w pięknych okolicznościach przyrody i w zabytkowych miasteczkach stanowi pokusę nie do odparcia, ale to, czym na Hvarze można się jeszcze dodatkowo zachwycić, to lokalne specjały kulinarne. Szczególnie warte polecenia są tu małże w sosie czosnkowym kamenice na bazaru oraz tradycyjny gulasz rybny hvarska gregada, który przygotowywany jest na bazie białego wina i który składa się z kilku gatunków ryb, selera, ziemniaków i cebuli (do smaku często dodaje się też zazwyczaj pietruszkę i czosnek). Poza tym do regionalnych przysmaków można także zaliczyć pulpety z ośmiornicy, które serwowane są najczęściej ze zwykłą, ziemniaczaną sałatką. Do posiłków Chorwaci bardzo często piją wino, a na Hvarze warto jest spróbować znakomitych win z lokalnych winnic, w tym przede wszystkim białego wina bogdanusa (wino to znakomicie pasuje do dań rybnych i owoców morza).
Jeśli chodzi o konkretne lokale, w których można liczyć na prawdziwą ucztę dla podniebienia, to jest ich na wyspie Hvar niemało. W mieście Hvar koniecznie trzeba odwiedzić restaurację „Zori Restaurant", w Jelsie warto jest wstąpić do restauracji „Konoba Turan", a w Starim Gradzie – chociażby do klimatycznej restauracji „Antika".