Wszystkim tym osobom, które poszukują w obrębie Chorwacji wyspiarskiej w miarę spokojnego miejsca na wypoczynek, można bez zastanowienia polecić nadmorskie kurorty na wyspie Pag, takie jak Novalja albo miasto Pag. Sama wyspa Pag oferuje turystom liczne możliwości uprawiania sportów, w tym kolarstwa, natomiast wybrzeże wyspy, w odróżnieniu od większości plaż Chorwacji kontynentalnej, pokrywa drobny, złocisty piasek. Dodatkowym atutem Pag są dobre bary i restauracje, w których można degustować lokalne specjały.
Położone na północy Pag miasteczko Novalja i usytuowane po południowej stronie Zatoki Pag miasto Pag, to najbardziej znane na wyspie ośrodki wypoczynkowe. Obie miejscowości dysponują niezłą bazą noclegową i w obu można natrafić na wysokiej klasy zabytki. Jeśli chodzi o obiekty wypoczynkowe w Novalji, to tu dobrą opinią cieszyły się ostatnio dwa skromne, 2 – gwiazdkowe hotele Loza i Liburnija. W hotelu Loza turyści mogą zakupić zarówno wczasy z samym tylko śniadaniem, jak też wakacje z pełnym wyżywieniem (HB albo FB), a dodatkowo mogą oni też na terenie obiektu korzystać z siłowni i centrum fitness. W hotelu Liburnija goście również mają do wyboru różne formuły wyżywienia, a dodatkowo mogą oni tu też grać w mini golfa. Jeśli z kolei chodzi o obiekty wypoczynkowe w mieście Pag, to tu warty polecenia jest 3 – gwiazdkowy hotel Biser i wyróżniony 4 gwiazdkami hotel Meridijan. W hotelu Biser, usytuowanym zaledwie kilkadziesiąt metrów plaży, działa na przykład wypożyczalnia rowerów, natomiast w hotelu Meridijan do dyspozycji wczasowiczów jest chociażby wielofunkcyjne boisko sportowe.
Turyści, którzy wybiorą wypoczynek w Novalji, powinni koniecznie zobaczyć pozostałości rzymskiego akweduktu oraz odwiedzić XVII – wieczny Kościół św. Katarzyny, w którym znajdują się fragmenty mozaiki podłogowej z wcześniej stojącej w tym miejscu bazyliki z IV w. Ci natomiast turyści, którzy na miejsce wypoczynku wybiorą miasto Pag, powinni pospacerować po wąskich uliczkach zabytkowej starówki i wstąpić do Kościoła parafialnego Wniebowzięcia Marii, który zbudowany został na przełomie XV i XVI w. i w którym przechowywane są szczątki św. Walentego.
Wyspa Pag znana jest z kilku znakomitych produktów spożywczych i potraw. Prawdziwą wizytówką Pag jest tzw. paški sir, czyli w dosłownym tłumaczeniu na język polski – ser z wyspy Pag. Paski sir to twardy ser owczy, a o jego wyjątkowym smaku przesądza zarówno mleko, z którego ser ten jest robiony (mleko ma specyficzny smak, ponieważ owce spożywają dużą ilość dzikich ziół), jak też proces produkcji (ser, zanim zostanie poddany procesowi dojrzewania, który trwa 6 – 12 miesięcy, jest obmywany oliwą z oliwek i posypywany popiołem). Jeśli z kolei chodzi o potrawy, to bardzo popularna jest na wyspie jagnięcina z ogniska. Paski sir i jagnięcinę, a także szereg znakomitych potraw z ryb i owoców morza, można spróbować w dobrych restauracjach w mieście Pag albo w Novalji. W mieście Pag sporym uznaniem cieszyła się ostatnimi czasy restauracja „Bistro Na Tale", a w Novalji – na przykład restauracja „Punta Mira".