Fostertravel.pl

Węgry - Smaki Węgier

Wycieczka objazdowa - Węgry
Wycieczki objazdowe
Lokalizacja: Tokaj
Trwa weryfikacja ceny...

Skonfiguruj swoją ofertę

Opis i szczegóły oferty

Kraj
WEGRY
Opis
Eger – Egerszalok – Tokaj – Hajduszoboszlo – Hortobagy

- Salami, gulasz i lángos
- Halászlé czyli zupa rybna
- Pálinka, Tokaj, Unicum
- Desery: gundel palacsinta, dobos torta, somlói galusa
- Atmosfera węgierskiej csardy
- Region winiarski Egeru
Program
1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację na Węgry. Przyjazd do Egeru – najpiękniejszego barokowego miasta Węgier. Spacer po mieście, podczas którego zobaczymy m.in.: zamek, bazylikę i liceum. Następnie przejazd do Doliny Pięknej Pani, gdzie składowane są najlepsze wina regionu. Kolacja w typowej węgierskiej csardzie i pierwsze spotkanie z kuchnią węgierską: zupa gulaszowa, pieczeń cygańska z piklami i ziemniakami, a na deser gundel palacsinta. Nie zabraknie także wina i tradycyjnej muzyki! Przejazd do hotelu na nocleg.
2 dzień:
Po śniadaniu wizyta na hali targowej, pełnej lokalnych specjałów, w tym papryki suszonej, wędzonej oraz świeżej i salami w wielu odmianach smakowych. Przejazd do winnicy w Egerszalok. Region winiarski Egeru to kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikavér (Egerska Bycza Krew). Początki uprawy winorośli na tych terenach sięgają XI wieku. Miejscowi winiarze najwięcej energii poświęcają na komponowanie Byczej Krwi, co zobaczymy podczas wizyty w winnicy rodziny Petrény, która od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina. Istnieje wiele legend mówiących o tym słynnym węgierskim winie, a wszystko to opowie nam sam właściciel winnicy. Na lunch* czeka nas gulasz z dziczyzny oraz degustacja wina. Przejazd do Tokaju – stolicy kolejnego regionu winiarskiego, którego tradycja sięga 290 roku naszej ery. Po krótkim spacerze zapraszamy na kolację i degustację produkowanego tutaj wina. Będzie okazja, aby przekonać się dlaczego Król Ludwik XIV zachwycony Tokajem Aszú nazwał go „winem królów i królem win”, a żona cara Piotra Wielkiego nie mogła przeżyć bez Aszú ani jednego dnia… Na kolację tradycyjna węgierska zupa rybna – halászlé, której podstawą jest dobra gatunkowo ryba, papryka i duża ilość cebuli. Spróbujemy także pogácsa, czyli węgierskiej bułeczki. To tradycyjny wypiek, spotykany w różnych postaciach i smakach. Świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska. Degustacja wina, a na deser węgierskie specjały – dobos torta lub somlói galuska. Przejazd do Hajduszoboszlo, zakwaterowanie w hotelu, nocleg.
3 dzień:
Po śniadaniu relaks na basenach lub spacer po uzdrowisku. W porze lunchu* proponujemy Lángos - charakterystyczny, smażony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę. Dawno temu przyrządzano go z kawałka ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca w wiejskich chałupach. Gdy zwyczaj samodzielnego wypieku chleba zaniknął, lángose zaczęto wyrabiać na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków. Lángose powinno się jeść ciepłe, odsączone z tłuszczu, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem. Po posiłku warto spróbować unikum – słynnego węgierskiego likieru ziołowego, o którym Węgrzy mówią, że jest „lekiem na wszystko”. Około godz. 13.00 przejazd do Parku Narodowego Hortobágy, wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej. Wyprawa na pusztę to niezapomniane przeżycie i wielka atrakcja. Dzięki pokazom będziemy świadkami, do czego może być zdolny koń i jeździec. Czas wolny przy moście dziewięcioprzęsłowym, znajdującym się na szlaku handlowym z Pest do Transylwanii. Przejazd do węgierskiej osady. Gospodarze powitają nas palinką – węgierską wódką  owocową, a następnie zaproszą na tradycyjną węgierską kolację. Poznamy smaki potraw o ponad 100-letniej tradycji m.in.: placek chlebowy, mięso pieczone w piecu chlebowym, ciasta wg lokalnej tradycji. Podczas kolacji zapoznamy się także z miejscowym folklorem. Nie obejdzie się też bez wina, bo „nie masz wina nad węgrzyna”. Po tych atrakcjach weseli wrócimy do hotelu na nocleg.
4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.
Zakwaterowanie
3 noclegi w hotelach o standardzie **/***: 1 w okolicy Egeru, 2 w Hajduszoboszlo. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie
3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia węgierska.
Transport
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.
Składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny.
Uwagi praktyczne
Podana kwota na realizację programu może ulec zmianie i jest rozliczana przez pilota. Koszty pobierane za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich uczestników. Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Obowiązkowo należy zabrać ważny dowód osobisty (dotyczy obywateli UE) lub paszport.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
We wszystkich winnicach i składach istnieje możliwość zakupu wina.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przejazd: Katowice – Eger (420 km) - ok. 8 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.

Informacja o cenie:
Cena nie obejmuje
- kosztów realizacji programu ponoszonych przez uczestnika podczas trwania imprezy: 2 x lunch w 2 i 3 dniu, degustacji w Tokaju i Eger-szalok, bilety wstępu do zwiedzanych obiektów, przewodnicy lokalni, Tour Guide. Koszt – ok. 29.000 HUF.
Ważne informacje
Prezentowane godziny wylotów mogą ulec zmianie. Zachęcamy do sprawdzenia aktualnych informacji MSZ przed podróżą w wybranym kierunku.
Blisko 60 000 ofert
najlepszych biur podróży
Ponad 35 000 opinii
naszych klientów o hotelach
Gwarancja ceny
u nas zawsze najlepsze ceny
Ponad 201 000 klientów
wyjechało z nami od 1998