Konakli – tę niewielką miejscowość, usytuowaną kilkanaście kilometrów na zachód od Alanyi, można śmiało uznać za wzorcowy przykład tureckiego kurortu śródziemnomorskiego. W Konakli wypoczniemy w dobrej klasy hotelach, przepięknie usytuowanych na tle Gór Taurus, zasmakujemy wyśmienitej tureckiej kuchni, nabierzemy złocistej opalenizny na szerokich, czystych plażach i wykąpiemy się turkusowej wodzie Morza Śródziemnego, która w ciągu sezonu, czyli w miesiącach od maja do października, ma ponad 20 st. C. Jeśli chodzi o infrastrukturę hotelową, to w Konakli, podobnie jak na całym obszarze Riwiery Tureckiej, mamy w czym wybierać – hoteli jest tu dużo, odznaczają się one wysoką jakością usług, a standardową, oferowaną przez większość obiektów formułą wypoczynku, jest wygodna formuła all inclusive.
Wczasy all inclusive to najbardziej rozwinięta formuła wczasów z pełnym wyżywieniem. W jej ramach bowiem, poza trzema głównymi posiłkami, mamy także posiłki dodatkowe, takie jak późne śniadanie czy podwieczorek. Dodatkowo, przez cały dzień albo w wyznaczonych godzinach, w niektórych barach na terenie hotelu lub hotelowej plaży, goście mogą się także raczyć wyśmienitymi przekąskami. Wczasy w Konakli z formułą all inclusive to prawdziwy raj dla smakoszy - i to nie tylko ze względu na ilość, ale też i jakość tutejszego jedzenia. Tak się bowiem składa, że kuchnia turecka, będąca połączeniem tradycji kulinarnych regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, należy dziś do jednych z najlepszych w Europie.
W hotelowym menu sporo można odnaleźć potraw mięsnych. Specjalnością Wybrzeża Morza Egejskiego są na przykład szaszłyki z jagnięciny copsis, marynowane uprzednio w ostrej marynacie doprawionej kminkiem. Copsis można zjeść zawinięte w cienki placek yufka, a także z ryżem lub zwyczajnie z frytkami. Z tradycyjnych potraw mięsnych w bufecie powinien się także pojawić guvec, czyli mięso duszone w glinianej brytfannie z warzywami (przede wszystkim z papryką, cebulą i pomidorami). O zróżnicowane menu nie mają się też co martwić wegetarianie. W końcu do specjałów kuchni tureckiej należą chociażby faszerowane warzywa – dolma. Faszerowane są tu m.in. papryki, cukinie i bakłażany, a farsz może się składać z karczochów czy ryżu oraz z różnych dodatków, które poza aromatycznymi przyprawami obejmują także porzeczki czy też orzeszki pinii.
Osoby, które do późna w nocy zabawią się w miejscowej dyskotece, powinny wstąpić do któregoś z całonocnych barów i zjeść tam zupę iskembe. Jest to rodzaj flaczków, doprawiony czosnkiem, ostrą papryką, oregano, a czasem także octem.
Oczywiście wakacje all inclusive nie sprowadzają się wyłącznie do jedzenia. Formuła ta pozwala także korzystać z wielu, dostępnych na terenie hotelu atrakcji. W zależności od standardu obiektu można na przykład nieodpłatnie grać w tenisa ziemnego, piłkę wodną, siatkówkę i koszykówkę, a także np. brać udział w różnych zajęciach fitness, prowadzonych przez profesjonalnych instruktorów. Dokładną rozpiskę bezpłatnych atrakcji znaleźć można w opisie każdego hotelu, na stronie fostertravel.pl. Jeśli chodzi o usytuowane w Konakli obiekty 4 – gwiazdkowe, to warto zwrócić uwagę na takie hotele jak MC Park Resort, Rheme Beach czy też Dizalya. Jeśli natomiast chodzi o obiekty 5 – gwiazdkowe, to warto przejrzeć oferty hoteli Beach Club Doganay, Arancia Resort czy też Ganita Garden Club.
Wiele hoteli w Konakli może także zaoferować swoim gościom fantastyczne zjeżdżalnie. Są wśród nich m.in.: 4 – gwiazdkowy hotel Hedef Rose Garden, 4 – gwiazdkowy hotel Eftalia Resort czy wreszcie 5 – gwiazdkowy hotel White City Beach.