Do przyjazdu do Baskiej Vody, czyli do jednego z najbardziej popularnych kurortów Riwiery Makarskiej, nie trzeba nikogo specjalnie przekonywać – w końcu tutejszy, górski krajobraz, zapiera dech w piersiach, tutejszy klimat, z temperaturą powietrza oscylującą w miesiącach letnich w okolicy 20 – 30 st. C, sprzyja błogiemu relaksowi na plaży, a tutejsze restauracje pozwalają się rozkoszować kuchnią dalmatyńską w jej najlepszym wydaniu. Ale żeby w pełni cieszyć się z wakacji w Baskiej Vodzie i nie żałować sobie dodatkowych przyjemności, warto jest zakupić wycieczkę last minute – wycieczkę od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu proc. tańszą od wycieczki w cenie katalogowej.
Zaoszczędzone na ofercie last minute pieniądze przydadzą się turystom już na terenie hoteli, bowiem w każdym obiekcie wypoczynkowym, niezależnie od jego standardu, niektóre usługi są dodatkowo płatne. I tak na przykład w 3 – gwiazdkowym hotelu Dubravka, usytuowanym pośród bujnej roślinności, trzeba extra zapłacić za klimatyzację (jest to kilka euro dziennie), a w 3 – gwiazdkowym hotelu Gada, położonym zaledwie 200 m od centrum, opłatę trzeba uiścić chociażby za korzystanie z internetu. Z kolei w lepszym pod względem standardu, 4 – gwiazdkowym hotelu Villa Bachus, extra płatny jest parking (jest to również parę euro na dzień), a w 4 – gwiazdkowym hotelu Zvonimir przepięknie położonym tuż przy plaży, odpłatne jest korzystanie z kortów tenisowych oraz z wypożyczalni rowerów. Niektóre wreszcie obiekty, takie jak na przykład 4 – gwiazdkowy hotel Horizont, dysponują rozbudowanymi centrami Spa&Wellness, w których różnorakie zabiegi pielęgnacyjne i relaksacyjne również są extra płatne.
Przebywając na wczasach last minute w Baskiej Vodzie, i to niezależnie od tego, czy w hotelu oferującym pełne wyżywienie, czy też w apartamentach z wyżywieniem własnym, nie sposób jest nie przejść się do jednej z tutejszych restauracji i nie skosztować przysmaków kuchni dalmatyńskiej. Kuchnia ta jest ściśle związana z nadmorskim położeniem Dalmacji, a zatem bazuje ona przede wszystkim na rybach i owocach morza, a wśród najczęściej spotykanych w niej przypraw króluje rozmaryn i bazylia. W znakomitych restauracjach w Baskiej Vodzie, takich jak na przykład Konoba „Bratus” i King Restaurant, można skosztować m.in. treściwej, dalmatyńskiej zupy rybnej (z dodatkiem oliwy z oliwek, pietruszki, selera i czasem ryżu), gulaszu z ryb i owoców morza brudet, podawanego zazwyczaj z polentą (tzn. dodatku przyrządzanego z mąki kukurydzianej), czy wreszcie czarnego risotto, sporządzanego z mątw, kalmarów, ryżu arborio, białego wina oraz różnych dodatków.
Niedaleko Baskiej Vody, w odległości zaledwie kilku kilometrów od wybrzeża, znajdują się też dwie słynne wioski - Topici i Bast. W obu tych miejscowościach można do dziś załapać się na degustację tradycyjnych, dalmatyńskich serów, szynki prsut (czyli szynki suszonej na słońcu) czy wreszcie chleba, wypiekanego w typowym dla tego regionu, kamiennym piecu.