Limassol, położone na południowym wybrzeżu Cypru, nad Zatoką Akrotiri, to miasto ze wszech miar wyjątkowe. Z jednej strony Limassol to znakomity kurort wypoczynkowy, dysponujący kilkoma pięknymi plażami oraz świetnie rozbudowaną bazą noclegową, z drugiej natomiast strony to prawdziwe zagłębie winiarskie Cypru, w którym swoje siedziby mają takie firmy jak Sodap, Keo i Etko. Dodatkowym atutem Limassol - drugiego pod względem wielkości miasta Cypru Południowego, jest doskonały klimat – przede wszystkim prawie bezdeszczowe lata i wysokie temperatury, które w najcieplejszych miesiącach osiągają wartości 20 – 35 st. C, a w miesiącach najchłodniejszych i tak utrzymują się na średnim poziomie kilkunastu st. C.
Na doskonały wypoczynek można w Limassol liczyć zarówno nad brzegiem morza, jak też na terenie hoteli. Jeśli chodzi o plaże (pokryte ciemnym, szarym piaskiem), to na szczególną uwagę zasługują dwie z nich: Dasoudi Beach i Lady's Mile Beach. Wyróżniona odznaczeniem Błękitnej Flagi plaża Dasoudi Beach znajduje się w centrum dzielnicy turystycznej Limassol – jest ona otoczona niewielkim lasem eukaliptusowym i posiada łagodne zejście do morza. Plaża Lady's Mile Beach rozciąga się z kolei na długości blisko 8 km, od centrum Limassol po Przylądek Gata i jest ona szczególnie polecana rodzinom z dziećmi. W obrębie obu plaż na turystów czekają leżaki i parasole, a także wypożyczalnie sprzętu wodnego (np. desek windsurfingowych albo sprzętu do nurkowania).
Moc atrakcji czeka też na turystów w Limassol w obrębie hoteli. I tak na przykład w 3 – gwiazdkowym hotelu Park Beach, usytuowanym 100 m od plaży Dasoudi Beach, wczasowicze mogą wieczorami brać udział koncertach muzyki na żywo albo w tzw. cypryjskich wieczorach, z lokalną muzyką i tańcami. Z kolei w 4 – gwiazdkowym Mediterranean Beach do dyspozycji turystów jest doskonałe centrum odnowy biologicznej Aquum Health Spa, w którym można się poddawać różnym leczniczym zabiegom. I wreszcie w luksusowym, 5 – gwiazdkowym hotelu St. Raphael Beach, goście mogą korzystać ze znakomitego centrum SPA i z salonu do masażu, a dodatkowo także grać w tenisa ziemnego i bawić się do rana w hotelowym klubie nocnym.
Przebywając na wczasach w Limassol nie sposób jest nie wstąpić do baru czy restauracji i nie spróbować commandarii – najbardziej znanego, cypryjskiego wina deserowego, o aromacie przypominającym mieszankę rodzynków z miodem. Commandaria produkowana jest z dwóch szczepów winogron - Xynisteri (wina białe) i Mávro (wina czerwone), które uprawia się jedynie w wyznaczonych wioskach w górach Troodos. Wino dojrzewa przez przynajmniej dwa lata, a dodatkowo jest ono także wzmacniane destylatem winnym albo spirytusem. W pubach i restauracjach w Limassol można dostać wina nie tylko różnego rodzaju, ale też wina pochodzące z jednej z dużych i znanych na Cyprze wytwórni commandarii. Do największych producentów wina w Limassol należą Sodap (wytwórnia, której patronuje św. Barnaba), Keo (firma, która za patrona ma św. Jana) i Etko (wytwórnia, której patronuje św. Mikołaj).