Kurort Argassi, usytuowany między stolicą wyspy – miastem Zakynthos, a Półwyspem Vassilikos, to jedna z najstarszych miejscowości letniskowych na wyspie Zakynthos. Wizytówką Argassi jest długa, piaszczysta plaża oraz wyrastający z wody, w odległości kilku metrów od brzegu, kamienny most. Poza tym Argassi znane jest też z bardzo dobrej bazy noclegowej oraz z wyśmienitych tawern i restauracji.
Jednym z większych atutów miejscowości Argassi jest fakt, że może się ona poszczycić rozbudowaną i dosyć zróżnicowaną infrastrukturą hotelową. Jeśli chodzi o standard, to w kurorcie dominują obiekty wypoczynkowe oznaczone 3 – albo 4 gwiazdkami, natomiast jeśli chodzi o formuły wyżywienia, to turyści mogą się tu zdecydować zarówno na wczasy z wyżywieniem własnym albo z samym tylko śniadaniem wliczonym w cenę BB, jak też na wakacje z pełnym wyżywieniem - albo ze śniadaniami i obiadokolacjami HB, albo z trzema posiłkami FB, albo wreszcie z pełnym pakietem usług All Inclusive. Wśród hoteli oferujących wyżywienie we własnym zakresie warty polecenia jest 3 – gwiazdkowy hotel Agoulous Inn, który chwalony był w ostatnim czasie przez turystów za spokojną, rodzinną atmosferę. Z kolei w grupie dobrych hoteli proponujących wczasy z samym tylko śniadaniem znajduje się chociażby 3 – gwiazdkowy hotel Paradise Beach, który położony jest na wzniesieniu, tuż nad brzegiem morza. I wreszcie wśród hoteli oferujących wczasy w Argassi z pełnym wyżywieniem na wyróżnienie zasługują m.in. 3 – gwiazdkowy hotel Contessa (HB) oraz oznaczony 4 gwiazdkami hotel Admiral Captains Commodore Complex.
Niezależnie od wybranej formuły wyżywienia, wypoczywając w Argassi warto jest zaglądnąć do jednej z licznych tutaj tawern i restauracji. Lokale gastronomiczne w Argassi cieszą się zasłużoną, dobrą opinią – wśród tawern na wyróżnienie zasługuje chociażby „Zorbas Tavern", a wśród restauracji – na przykład „Peppermint". W jednej z tawern w Argassi warto jest zamówić smażone w cieście warzywa – np. smażone cukinie (kolokithakia tiganita) albo smażone bakłażany (melitzanes tiganites). Poza tym typowo barowym daniem są też w Grecji szaszłyki (souvlaki), przygotowywane zazwyczaj z wieprzowiny (choć tradycyjnie z baraniny) i podawane albo osobno, na talerzu, albo w placku pita. Z kolei w jednej z restauracji w Argasii warto jest się skusić na pulpety z mielonego mięsa (youvarlakia), podawane w sosie jajeczno - cytrynowym i z dodatkiem grillowanych warzyw.
W trakcie wypoczynku w Argassi koniecznie trzeba też sobie zrobić kilka wycieczek poza kurort – chociażby do miasta Zakynthos (oddalonego od Argassi o kilka zaledwie kilometrów) i na plażę Laganas, rozciągającą się nad Zatoką Laganas. Miasto Zakynthos zostało niemal doszczętnie zniszczone w trakcie trzęsienia ziemi 12 sierpnia 1953 r., ale jego najważniejsze zabytki zostały od tego czasu odbudowane. Będąc na wycieczce w stolicy Zakynthos warto jest też wstąpić do Muzeum Kultury Bizantyjskiej, w którym prezentowane są m.in. wspaniałe dzieła jońskiego malarstwa. Plaża Laganas zasługuje natomiast na uwagę przede wszystkim z tego względu, że swoje miejsce lęgowe mają tu zagrożone wyginięciem żółwie Caretta Caretta.