Aż trudno uwierzyć w to, że wciśnięty pomiędzy góry Taurus a zatokę Fethiye, urokliwy kurort Fethiye, był w starożytności głównym miastem Licji, strzegącym wjazdu do tej historycznej krainy od strony Wybrzeża Egejskiego. O bogatej historii Fethiye świadczą jednak wspaniałe, usytuowane na zboczach górskich ruiny – skalne grobowce z VI – IV w. p.n.e. i wzniesiony w okresie hellenistycznym amfiteatr. Ruiny te doskonale współgrają z nowoczesną infrastrukturą kurortu – eleganckimi hotelami, nadmorską promenadą oraz z pięknie oświetloną nocą, przystanią jachtową.
U stóp starożytnych ruin rozciąga się złocista plaża, natomiast wzdłuż całego wybrzeża wznoszą się dobrej klasy hotele. Podobnie jak w innych częściach Riwiery Tureckiej, tak i tutaj, bardzo popularne są wczasy z formułą all inclusive. Dobrze rozwinięta infrastruktura sprawia, że szalone wakacje można spędzić na Fethiye nie wychodząc praktycznie poza obszar hotelu i wydzielonej dla gości części plaży publicznej. W ramach formuły all inclusive można bowiem korzystać z różnych obiektów sportowych (boisk do tenisa ziemnego, wielofunkcyjnego boiska do gier zespołowych czy siłowni), a często także można do woli pływać na kajakach i rowerach wodnych albo wygrzewać się w łaźni tureckiej. Niektóre sporty wodne przy plaży, takie jak kitesurfing, windsurfing czy nurkowanie są zazwyczaj dodatkowo płatne, co jednak jest zrozumiałe, ze względu na potrzebny do ich uprawiania, profesjonalny sprzęt i często także opiekę instruktora. Chcąc zatem wybrać się na wakacje all inclusive do Fethiye, warto przejrzeć oferty takich obiektów jak 4 – gwiazdkowy hotel Orient Resort, 5 – gwiazdkowy hotel Jiva Beach albo 5 – gwiazdkowy hotel Letoonia Club (dodatkową atrakcją tego hotelu jest aquapark z 4 zjeżdżalniami).
Wakacje all inclusive z jednego jeszcze względu zasługują na szczególną uwagę – jedzenia. Hotelowe menu stanowi doskonały wstęp do poznania niezwykle różnorodnej kuchni tureckiej, czerpiącej z kulinarnych tradycji Imperium Osmańskiego, Persji i obszaru Morza Śródziemnego. Ponieważ Fethiye położone jest na granicy Wybrzeża Likijskiego z Wybrzeżem Egejskim i niedaleko rejonu Antalyi, to w hotelowym bufecie nie powinno zabraknąć typowych dla Turcji Egejskiej szaszłyków z jagnięciny copsis (moczonych uprzednio w ostrej marynacie i zawijanych w chlebek yufka) oraz pomarańczy i bananów, pochodzących z wielkich plantacji rozciągających się wokół Antalyi i Alanyi. Na stole musi się także pojawić pieczona lub grillowana dorada – ryba poławiana przez Turków w dużych ilościach i serwowana najczęściej z solą i cytryną (w zależności od bufetu czy restauracji ryba ta może występować pod nazwą yaprak, lufer lub cinakop).
Aby skosztować bardziej wyrafinowanych potraw kuchni tureckiej, np. kurczaka po czerkiesku cevizli tavuk (kurczaka w sosie z orzechów włoskich, z dodatkiem oleju orzechowego, cytryny i czosnku), smażonych kalmarów czy małży faszerowanych ryżem i orzeszkami pinii, warto jest wstąpić do którejś z licznych w Fethiye restauracji. W ostatnim czasie sporą popularnością cieszyły się tu takie lokale jak np. „Oztoklu Restaurant”, „Mozaik Bahce” czy też „Levissi Garden”.