Na Wybrzeżu Likijskim nie ma piękniejszego miejsca niż Oludeniz i okolice. W tym niewielkim kurorcie, wciśniętym pomiędzy wysokie góry i otoczonym najpiękniejszą w Turcji, Błękitną Laguną, panuje cisza i spokój. Oludeniz znajduje się na terenie parku krajobrazowego, dominuje tu niska zabudowa, a wspaniała, kameralna, spokojna atmosfera tutejszych hoteli na długo zapada w pamięci wszystkim wczasowiczom.
Ze względu na swoją niewielką powierzchnię Oludeniz nie jest miejscowością, która może poszczycić się bogatym życiem nocnym. Choć nie brak tu barów i nocnych klubów to jest to bardziej rodzinny kurort wypoczynkowy, gdzie turyści przyjeżdżają, by leniuchować na słońcu lub wypoczywać przy basenie i sączyć przy tym sok ze świeżych pomarańczy (w wiekszej części hoteli jest on płatny dodatkwo) lub niezwykle popularny w Turcji napój Ayran. Hotele starają się zapewnić gościom wszelkie wygody, które poza basenami obejmują również boiska sportowe, poranne i wieczorne animacje, a także turecką łaźnię hamam. Wizyta w łaźni i profesjonalny masaż całego ciała przy użyciu aromatycznych olejków (w niektórych hotelach dodatkowo płatny) pozwoli nam napradwdę poczuć, że jesteśmy na wakacjach. I choć tygodniowy pobyt w hotelu z all inclusive jest w Oludeniz droższy, niż standardowy wypoczynek tego typu na Riwierze Tureckiej, to różnicę w cenie w pełni zrekompensują nam cudowne krajobrazy, a przede wszystkim widok na otoczoną lasem wspaniałą lagunę.
Przebywając na terenie jednego z hoteli w Oludeniz możemy odnieść wrażenie, że uczestniczymy w jakiejś niekończącej się uczcie. Od rana do wieczora, a w niektórych hotelach także w nocy, możemy spróbować rozmaitych sałatek na bazie świeżych warzyw i mocno skropionych doskonałą oliwą z oliwek, faszerowanych placków pide i warzyw zapiekanych z owczym serem. Na śniadanie dostaniemy w bufecie produkty tworzące typowe tureckie śniadanie: ser owczy – żółty albo biały, miód, oliwki oraz ekmek – chleb z mąki pszennej, o złocistej, chrupiącej skórce (chrupkość uzyskuje się poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem mlekiem lub żółtkiem). Na obiad lub kolację skosztować możemy potraw mięsnych z baraniny – np. Kofte z ryżem albo dań wegetariańskich, takich jak gulasz warzywny czy puree z bakłażana. Będąc w Oludeniz koniecznie musimy także spróbować tureckich słodyczy, w tym rachatłukum – kolorowych galaretek, całych pokrytych cukrem pudrem.
Choć wczasy all inclusive pozwolą nam cieszyć się wieloma bardzo zróżnicowanymi potrawami, to możemy też pokusić się o wyjście z hotelu i wizytę w jednej z nadmorskich knajpek. Smakoszom potraw z grilla i owoców morza polecić można restaurację Buzz Grill&Seafood, natomiast osobom, które chcą rozwinąć swoją znajomość kuchni tureckiej – również restaurację Philips Cafe ve Bar.