Czym jest pakiet all inclusive? To oferta skierowana do tych turystów, którzy lubią mieć podczas wakacji zapewnione wszystko – w tym również wyżywienie. Ich pakiet obejmuje zatem wszystkie posiłki serwowane w ciągu dnia, wraz z napojami (tak bezalkoholowymi, jak i alkoholowymi). Hotele all inclusive proszą swoich gości o to, aby ci założyli na ręce specjalne opaski. Dzięki temu o do baru można podchodzić, kiedy tylko się chce i składać dowolne zamówienie. Czy decydując się na wczasy all inclusive w Bułgarii, można liczyć na niskie ceny? Tak. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że wakacje all inclusive są relatywnie najtańsze. Relatywnie, ponieważ wykupując zawczasu tę formułę, praktycznie podczas całego wyjazdu nie trzeba już wydawać pieniędzy ani na jedzenie, ani na picie.
Wczasy zagraniczne all inclusive oferowane są przez hotele przede wszystkim w rejonie nadmorskim. Wybrzeże Morza Czarnego zaprasza do wielu większych i mniejszych miejscowości, spośród których najbardziej popularne są Złote Piaski, Słoneczny Brzeg oraz Nesebar. Jadąc do Bułgarii nie należy zapominać o zapoznaniu się z tradycjami, jakie panują w miejscu naszego odpoczynku. Bułgarzy, jako ludzi bardzo otwarci i życzliwi, lubią, kiedy traktuje się ich z podobną życzliwością, a jednocześnie pokazuje, że ich kultura nie jest nam obojętna. I tak, spacerując po mieście, w którym się wypoczywa czy też wybierając się na wycieczki, warto pamiętać o tym, żeby witać się z mieszkańcami w ich języku. Nauczenie się kilku podstawowych zwrotów nie jest niczym trudnym, zwłaszcza, że język bułgarski również należy do rodziny słowiańskiej, a więc jest podobny do polskiego. Wycieczki all inclusive zawierają wprawdzie wyżywienie w swojej ofercie, jeśli jednak spotka się Bułgara, który będzie chciał zaprosić nas do swojego domu i dać nam skosztować lokalnych przysmaków, nie należy długo się opierać – kuchnia Bułgarska jest i pyszna, i zdrowa! Bułgarzy słyną zaś z bezinteresownej gościnności.
Korzystając z oferty all inclusive, pamiętać trzeba, że Bułgaria to kraina smaków. Warto się z nimi zapoznać, kosztując lokalnych specjałów. Mają one w sobie trochę z kuchni bałkańskiej, trochę z tureckiej, ale mimo to pozostają oryginalne, typowe tylko dla tamtego zakątka Europy. Najwięcej w Bułgarii je się sałatek. Są one naprawdę idealne na klimat, jaki panuje w tym kraju: delikatne, pożywne i dodające energii. Największą popularnością cieszy się sałatka szopska (Szopi – nazwa wzięła się od mieszkańców Sofii i okolic), przygotowana z pomidorów, ogórków, papryki i cebuli, z dodatkiem najważniejszego składnika, czyli sera owczego. Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować choćby samego sera, szopskiego albo innego charakterystycznego dla tego kraju – kaszkawału. Spośród słodyczy króluje bakława – niesamowicie słodka przekąska składającą się z cienkiego ciasta, przełożonego orzechami z miodem albo cukrem, polana na końcu lukrem. Nieco mniej słodkie (ale za to tłuste) jest mekci – ciastko drożdżowe, które przygotowuje się na bazie jogurtu i potem smaży się na głębokim tłuszczu.Smacznego!