Na gorące egzotyczne wakacje nie trzeba lecieć długo. Do położonej w Egipcie Hurghady dotrzeć można już w niespełna cztery godziny lotu samolotem. Tam zaś, zamawiając wcześniej wycieczkę all inclusive, da się znakomicie wypocząć. Ale nie tylko. Oferty al inclusive w Hurghadzie nie ograniczają się wyłącznie do propozycji wczasowania na plaży. Zamówić da się różnego typu wersje wycieczek z pełnym wyżywieniem, w tym takich, które obejmują zarówno wypoczynek, jak i zwiedzanie, mają charakter objazdowy (wtedy Hurghada jest jednym z przystanków), czy wczasów z rejsem po Nilu. Bogactwo kulturowe i przyrodnicze Egiptu sprzyja rozwojowi różnego typu form podróżowania i wypoczynku. Tanie all inclusive do Hurghady znaleźć można nie tylko poza sezonem, ale również w bieżącej ofercie last minute, na którą trafić można zawsze – trzeba jedynie uważnie śledzić promocje.
Hotele all inclusive w Hurghadzie skupiają się przede wszystkim na serwowaniu dań kuchni kontynentalnej. Mniej tam propozycji typowo egipskich, dlatego też miłośnicy poznawania nowych smaków, więcej wrażeń znajdą poza hotelami. Niektóre przysmaki jednak są czasem serwowane. Na przykład, podobnie jak w innych muzułmańskich krajach, w Hurghadzie je się w dużych ilościach kofte, czyli kotlety bądź też pulpety zrobione z mielonego mięsa i przyprawione na różne sposoby. Popularnym egipskim daniem, serwowanym czasem na śniadanie w hotelach all inclusive jest też taameja – wyglądem przypomina ona köfte, jednak jej głównym składnikiem jest nie mięso, ale zmielona fasola. Aby wczasy zagraniczne all inclusive uczynić pełniejszymi, warto wyjść czasem na miasto i udać się do tradycyjnych egipskich restauracji. W nich można skosztować takich potraw jak kusa beszamel, czyli mielone mięso z cukinią w sosie beszamelowym, bamia, czyli warzywa w sosie pomidorowym, ewentualnie zupy jak np. ads (fasolowa). W Hughadzie polecić można na przykład takie lokale jak El Arabi czy Sphinx.
Zorganizowane przez biuro podróży wczasy all inclusive w sprawdzonych hotelach (najchętniej wybierane sieci to Pickalbatros, Hilton, Sentido, Iberotel lub Sunrise) zapewniają wprawdzie maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne, jednak – jeśli lubi się jeść i pić – trzeba być uważnym, w jaki sposób się to robi i, przede wszystkim, co takiego się spożywa. Jeśli ktoś będzie nieuważny, najlepszy nawet hotel all inclusive nie ochroni go przed tzw. sensacjami żołądkowymi.
Pamiętać należy zatem, że tak jak w przypadku innych krajów afrykańskich, w całym Egipcie, w tym również w Hurghadzie, wystrzegać należy się picia surowej wody. Inna flora bakteryjna zawarta w niej skutecznie może zakłócić przebieg pobytu, powodując niepotrzebną chorobę i odwodnienie. Nazywa się ona adekwatnie do regionu – jest to tzw. "klątwa faraona". Można się przed nią uchronić, przestrzegając podstawowych zasad higieny. Nie należy pod żadnym pozorem pić wody z hotelowego kranu. Całkowicie bezpieczne jest natomiast picie napojów przygotowanych w ramach pakietu all inclusive, a także zamkniętych w butelkach wód mineralnych. Jeśli ma się wrażliwy żołądek, wystrzegać powinno się jednak kostek lodu dodawanych do soków czy drinków.
Wychodząc poza teren hotelu, trzeba podchodzić sceptycznie do wszelkiego rodzaju zimnych napojów oferowanych przez przydrożnych sprzedawców. Miejscowym one nie zaszkodzą, turystom jednak mogą - a nie ma nic gorszego niż niezdrowe wspomnienia z wymarzonych wczasów all inclusive.