Wczasy all inclusive na Fuerteventurze spodobają się zwłaszcza tym, którzy lubią odpoczynek na słońcu i są miłosnikami sportów wodnych. Wyspa dysponuje 150 plażami, dlatego miejsca na nich starczy dla każdego. Pełne wyżywienie a także dodatkowe atrakcje zapewniane gościom przybywającym w ramach pakietu all inclusive pozwalają niczym się nie przejmować i skupiać tylko na tym, co na urlopie najważniejsze – na przyjemnościach. Oferty all inclusive na Fuerteventurzeskupiają się głównie w miejscowościach takich jak Corralejo, Costa Calma czy Morro Jable, jednakże właściwie każde miasteczko na wyspie jest kurortem. Najbardziej popularne hotele skupione są wokół najpiękniejszej, ze złotym piaskiem - plaży Jandia. Kompleksy hotelowe oferujące pakiet all inclusive są zazwyczaj wyposażone w dodatkowe atrakcje, nie tylko w restauracje i bary, gdzie można zatrzymać się, zjeść coś i czegoś napić. Część hoteli dysponuje potężnymi obiektami sportowymi – niektóre z nich otwarte są bezpłatnie dla gości z all inclusive.
Jak trafić na tanie all inclusive na Fuerteventurze? Pamiętać trzeba, że sezon na tej kanaryjskiej wyspie trwa cały rok. Jego szczyt przypada jednak oczywiście na zimne miesiące w Polsce - od jesieni do wiosny, natomiast tanie oferty last minute pojawiają się regularnie bez względu na porę roku. Warto też pamiętać o tym, że all inclusive w niczym turysty nie ogranicza. Nie trzeba obowiązkowo pojawiać się na każdym posiłku, a co za tym idzie – można poświęcić nieco czasu nie tylko na opalanie się, ale też na zwiedzanie Fuerventury. Wyspa ma doskonałe połączenia autobusowe, a jej najpiękniejszym miasteczkiem jest pierwsza stolica, Betancuria.
Warto pamiętać, że potrawy serwowane przez hotele all inclusive są typowymi potrawami europejskimi. Rzadko proponuje się gościom skosztowanie lokalnych specjałów, których historia jest jednak dość interesująca. Fuerteventurę, podobnie jak i pozostałe wyspy archipelagu kanaryjskiego, zanim osiedlili się na niej Hiszpanie, zamieszkiwali Guanuczowie. Oni też musieli wykorzystywać w swojej kuchni te składniki, które byli w stanie czy to wyhodować, czy wyprodukować na wyspie. Dlatego też podstawę jadłospisu stanowiły ryby oraz kasza z ziołami. Po przybyciu Hiszpan, kuchnie się wymieszały, dając ciekawe efekty. W chwili obecnej warto wyjść do lokalnej restauracji, choćby raz czy dwa podczas pobytu w hotelu all inclusive po to tylko, żeby spróbować kilku miejscowych potraw. Przede wszystkim godne polecenia są zupy rybno-warzywne, gotowane wyłącznie z lokalnych upraw. Na Fuerteventurze jada się również prażone ziarna – czasem zmielone, czasem całe, dodane do różnych potraw.
Typowe dla Wysp Kanaryjskich takie potrawy jak:
- sancocho – suszona ryba gotowana ze słodkimi ziemniakami, doprawiona czosnkiem,
- mojo – sosy podawane najczęściej z ziemniakami, przyrządzone na bazie octu, oliwy z oliwek, dużej ilości przypraw oraz czosnku,
- el queso del flor – ser owczo-kozi przyprawiony ostem.
Kanaryjczycy z Fuerteventury uwielbiają też desery – te serwowane są również w hotelach all inclusive.