Położony nad Zatoką Antalya Belek jest jednym z najmłodszych i zarazem najpopularnijszych kurortów Riwiery Tureckiej. Tutejsze hotele dokładają wszelkich starań, by nasz wypoczynek był niezapomniany, a te najsłynniejsze należą do sieci Limak, Papillon czy Rixos.
Hotele w Belek należą do najnowocześniejszych na całej Riwierze Tureckiej i choć cena wczasów all inclusive jest tu nieco wyższa niż w podobnych kurortach (Kemer czy Tekirova), to doskonale odzwierciedla ona standard i poziom świadczonych przez hotele usług (w większości oznaczonych 4 lub 5 gwiazdkami). Formuła all inclusive w Belek z pewnością przypadnie do gustu osobom aktywnym, które poza zażywaniem słonecznych kąpieli chciałyby się jeszcze trochę poruszać. W każdym hotelu do dyspozycji gości jest kilka basenów z wodą słodką lub mieszaną – słodką i słoną. Baseny mają dużą powierzchnię, także każdy znajdzie tam miejsce, żeby popływać albo pograć w piłkę wodną. Przy basenie odbywają się także ciekawe animacje w kilku językach – przede wszystkim tureckim, angielskim i niemieckim. Hotele usytuowane są nad samym morzem, większość z nich posiada prywatną, piaszczystą plażę, a do dyspozycji gości są kajaki, rowery wodne, canoe, a nawet sprzęt windsurfingowy (w tym wypadku jednak wymagana jest licencja). Poza sportami wodnymi hotele w pakiecie all inclusive oferują także bezpłatnie boisko do gry w siatkówkę, koszykówkę, piłkę nożną (czasem w formie mini boiska), korty tenisowe, ściankę do wspinaczki, siłownię, a także wydzielone na plaży boisko do gry w siatkówkę plażową.
Musimy też wiedzieć, że Belek jest najbardziej znanym na Riwierze Tureckiej centrum golfowym. Wiele hoteli posiada własne pola do gry w golfa - z 9, 18 lub 27 dołkami, niektóre natomiast dzielą się tą infrastrukturą między sobą. Jeśli więc chcą sobie Państwo pograć w golfa albo wziąć kilka lekcji z profesjonalnym trenerem, to polecamy sprawdzić, jaką ofertę proponują w tym względzie poszczególne hotele.
Na gości hoteli w Belek czekają fantastyczne wieczory tematyczne, podczas których serwowane są m.in. potrawy kuchni dalekowschodniej, południowoamerykańskiej, włoskiej czy japońskiej. Jeden z takich wieczorów może obejmować także specjały kuchni tureckiej, wszystkim owoce morza - krewetki z serem, papryką i pomidorami albo smażone kałamarnice. Może to być także ogromny tuńczyk, który krojony jest na oczach gości hotelowych, a potem świeżo grillowany i podawany z również grillowanymi warzywami. Oczywiście w bufecie nie zabraknie też tradycyjnych przekąsek – placków pide z mięsem lub bakłażanem i rozpieczonym serem, pierożków manti - faszerowanych mielonym mięsem jagnięcym lub wołowym i polanych sosem jogurtowym czy też Hünkar beğendi – tradycyjnego dania kuchni osmańskiej, przyrządzonego na bazie kremowej pasty z bakłażana.
Turyści, którzy będą chcieli jeszcze spróbować czegoś poza all inclusive, mogą się wybrać do lokalnych restauracji. Godna polecenia jest przede wszystkim restauracja Adana Ocakbaşı i serwowany w niej kurczak Shish – szaszłyk z kurczaka marynowanego uprzednio w oliwie i soku z cytryny, z dodatkiem papryki, czosnku i pieprzu kajeńskiego.