Na Wyspach Kanaryjskich każdy znajdzie coś dla siebie. Przy południowo – wschodnim wybrzeżu Fuerteventury panują doskonałe warunki do uprawiania windsurfingu. Miłośnicy nocnego szaleństwa świetnie odnajdą się w popularnym kurorcie Teneryfy – Playa de las Americas. Na Lanzarote zobaczyć można niemal 300 stożków wulkanicznych, natomiast na Gran Canarii rozległe wydmy Maspalomas. Prawdziwej ciszy i spokoju zaznać można z kolei na trzech najbardziej na zachód wysuniętych wyspach archipelagu: La Palmie - oferującej kilkaset kilometrów szlaków turystycznych, La Gomerze, pokrytej gęstym lasem wawrzynowym czy wreszcie najmniejszej z całego archipelagu wyspie El Hierro.
Aby w pełni korzystać z atrakcji Wysp Kanaryjskich, warto wybrać wczasy z formułą all inclusive. Nie jesteśmy wtedy skrępowani godzinami posiłków, ponieważ jedzenie serwowane jest w głównym bufecie od wczesnego rana do późnego wieczora. W ramach formuły możemy także skorzystać z wielu hotelowych obiektów sportowych – basenów, aqua parku, siłowni czy sali gimnastycznej. Pięknym aqua parkiem może się na przykład poszczycić hotel Lago Taurito, usytuowany w miejscowości Playa de Taurito, na Gran Canarii. Kompleks basenów i zjeżdżalni został tu utworzony na sztucznej, wypełnionej wodą morską lagunie. Rozbudowany program wieczorny oferuje natomiast hotel Fuerteventura Playa, położony w jednym z najbardziej popularnych kurortów Fuerteventury – Costa Calma. Można tu zobaczyć rozmaite przedstawienia albo delektować się muzyką na żywo przy piwie z lemoniadą caras de limon albo przy lampce wyśmienitego kanaryjskiego wina, np. Rubicon – półsłodkiego wina białego wyprodukowanego ze szczepu malvasia, w apelacji Lanzarote DO. Apelacja to dokładnie określony obszar produkcji danego rodzaju wina, a na Wyspach Kanaryjskich znajduje się aż 10 takich obszarów. Jedyną wyspą, która nie ma własnej apelacji jest Fuerteventura, dlatego do tutejszych hoteli wino sprowadza się z pozostałych wysp.
Kuchnia kanaryjska bazuje w dużej mierze na produktach, którymi w przeszłości żywili się rdzenni mieszkańcy wyspy. Wiele potraw, których możemy skosztować w ramach formuły all inclusive, jest właśnie odzwierciedleniem tutejszej kultury żywieniowej. Jednym z podstawowych składników kuchni kanaryjskiej jest gofio, czyli mąka, najczęściej wyrabiana z prażonej pszenicy, a czasem także z jęczmienia lub kukurydzy. Gofio odnajdziemy zapewne w bufecie pod różnymi postaciami: klusek, pieczonych placków, a także jako dodatek do zup, gulaszu, przeróżnych sosów, a nawet słodkich lodów. Jeśli nadarzy się taka okazja, to warto spróbować gofio escaldado – zupy rybnej przyprawionej miętą, podawaną ze smażonym czosnkiem i marynowaną w occie czerwoną cebulą. Innym ważnym składnikiem kuchni kanaryjskiej są ziemniaki, które spożywa się pod różnymi postaciami. W żadnym hotelowym bufecie nie powinno zabraknąć ziemniaków gotowanych w łupinach, a podawanych ze znakomitym sosem mojo, przygotowanym na bazie czosnku, czerwonej papryki, tymianku, kolendry i oliwy z oliwek. Należy też pamiętać, że każda wyspa ma swoje własne tradycje kulinarne. Na Fuerteventurze króluje na przykład kozina. Mięso kozie można otrzymać w wersji pieczonej z dodatkiem dżemu z pigwy. W hotelowym bufecie może się także znaleźć przepyszny ser kozi z pomidorami.
Oczywiście tradycyjnych potraw kuchni kanaryjskiej można także spróbować w usytuowanych na terenie hoteli restauracjach a la carte. W restauracji Burgos, w hotelu Roca Nivaria (w Playa Paraiso na Teneryfie), można na przykład zapytać o conejo al salmorejo – królika w paprykowym sosie albo o potaje de berros – zupę z rukwi wodnej.