Goa to najpiękniejszy region wypoczynkowy w Indiach. Relaksując się na tutejszych plażach, otoczonych palmami kokosowymi, a gdzieniegdzie także niewielkimi, bambusowymi domkami, mamy wrażenie, jakby otwarły się dla nas wrota raju. Piękne okoliczności przyrody to jednak nie wszystkie atrakcje Goa. Tutaj znajdziemy także dobrej jakości hotele, w tym hotele oferujące wczasy z formułą all inclusive, w ramach której możemy do woli rozkoszować się znakomitą indyjską kuchnią.
Mało która kuchnia na świecie jest tak aromatyczna jak kuchnia indyjska. Z uwagi na charakterystyczny dla Indii tygiel etniczno – religijny, w poszczególnych regionach kraju występują inne tradycje kulinarne. To co jednak łączy zamieszkujące kraj wspólnoty muzułmańskie, hinduskie, buddyjskie czy nawet chrześcijańskie, to powszechne zastosowanie w kuchni przypraw. I choć na północy stosuje się głównie przyprawy w proszku, a na południu przyprawy jeszcze niezmielone, to nie zmienia to faktu, że wszędzie kucharze chętnie sięgają po kardamon, kurkumę, szafran, kmin, kolendrę, tzw. czarcie łajno, czy też cynamon i imbir. Jeśli wykupimy w Goa wczasy z formułą all inclusive, to możemy być pewni, że większość zaserwowanych w bufecie potraw będzie nie tylko sycąca, ale także bardzo aromatyczna. Jednym z ciekawszych dań będzie tu zapewne sambar – gęsta zupa z soczewicy i owoców tamaryndowca, serwowana z ryżem lub dosą – cieniutkim plackiem z mąki ryżowej i soczewicy. Z dań mięsnych możemy tu natomiast liczyć na biryani – klasyczne danie kuchni mogolskiej (tzn. z czasów panowania dynastii Wielkich Mogołów), będące zapiekanką z ryżu i kurczaka, z dodatkiem kardamonu, tamaryndowca, pasty curry, cynamonu, kolendry i migdałów.
Na osobną uwagę zasługują indyjskie przystawki, które w hotelowym menu mogą stanowić dodatek do potraw. Są wśród nich cienkie chlebki naan lub chapati. Chlebek naan wypiekany jest w piecu tandoori, może być serwowany bez niczego albo z dodatkiem cebuli, czosnku, sezamu, a nawet bakalii. Chlebek chapati to również płaski placek, ale za to wyrabiany z mąki pełnoziarnistej i bez dodatku drożdży. Do chlebków najlepiej pasują wegetariańskie pasty i sosy, takie jak chutney kokosowe albo dip z żółtej soczewicy, przypraw i klarowanego masła ghee.
Szukając wczasów w Goa, warto sprawdzić położenie hoteli względem najpiękniejszych plaż tego regionu. Do takowych należą przede wszystkim plaże Candolim oraz Palolem Beach. Blisko plaży Candolim wakacje w formule all inclusive możemy sobie na przykład zafundować w 3 – gwiazdkowym hotelu Whispering Palms w Candolim. Hoteli all inclusive nie brakuje także w okolicy miasta Margao. Ciekawe oferty mają w tym względzie takie obiekty jak np. 3 – gwiazdkowy hotel Village Club w Arossim czy też 3 – gwiazdkowy hotel Baywatch Resort w Colvie. W większości hoteli, w ramach formuły all inclusive, goście mogą bezpłatnie korzystać z rozmaitych obiektów sportowych – siłowni czy kortów tenisowych. Dużo hoteli proponuje także (choć tutaj już za dodatkowa opłatą) wspaniałe zabiegi lecznicze, w tym zabiegi akupresury, masaże tajskie i tradycyjne w Indiach masaże ajurwedyjskie.