Bodrum, znane kiedyś jako Halikarnas, to doskonałe miejsce na wypoczynek, również dla tych osób, które cenią sobie luksus. Ta wciśnięta między góry a wody zatoki Gökova miejscowość jest jednym z najczęściej odwiedzanych kurortów na Wybrzeżu Egejskim. Bodrum łączy w sobie elementy starożytnej historii (urodził się tu Herodot i tu znajdował się jeden z ówczesnych cudow świata - Mauzoleum) i greckiego luzu, Miejsce w sam raz na relaksując wakacje. Choć hotele z pakietem all inclusive są tu nieco droższe niż na przykład te na Riwierze Tureckiej, to jednak warte są one swojej ceny. Hotele w Bodrum są mniejsze, spokojniejsze i bardziej kameralne, a to ze względu na panujący na całym półwyspie Bodrum zakaz wznoszenia wysokich budynków, niezależnie od ich przeznaczenia.
W hotelach all inclusive w Bodrum jeść i pić możemy od wczesnych godzin porannych do późnych godzin wieczornych. Jeśli znajdziemy hotel z formułą ultra all inclusive, to dostęp do napojów i posiłków mamy również w nocy. Możemy wtedy skorzystać ze snack–barów i pożywić się np. świeżą zupą jogurtową. Główne posiłki serwowane są w formie szwedzkiego stołu i w zależności od naszych indywidualnych potrzeb, możemy sobie wybrać produkty albo typowo tureckie, albo też te charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.
Na śniadaniu z lokalnych przysmaków nie zabraknie nam białego sera owczego beyaz peynir i żółtego sera owczego kasar. Jeśli natomiast będziemy chcieli zjeść jajka to możemy je sobie zamówić u kucharza pod postacią omletu, jajecznicy czy jajek sadzonych. Na obiad i kolację serwowane są różne wariacje dań ciepłych i zimnych. Panie powinien ucieszyć duży wybór sałatek, przygotowywanych na bazie oliwek, pomidorów, zielonej papryki i czerwonej cebuli. Doskonała jest soczysta turecka roszponka. Panów ucieszą natomiast sycące potrawy mięsne – acem pilav - mięso jagnięce duszone z ryżem lub pulpeciki kofte – z mielonego mięsa baraniego. Zdarza się jednak, że i wegetarianie znajdą w bufecie specjalne kofte dla siebie – robione z bulguru – masy uformowanej z pszenicy - najczęściej durum.
Będąc na wczasach all inclusive w Bodrum korzystajmy też z bodaj najlepszych, a już na pewno najzdrowszych tureckich przysmaków, jakimi są owoce. Południe Wybrzeża Egejskiego, a zwłaszcza okolice Bodrum, słyną z upraw mandarynek i pomarańczy, których nie brak jest w bufecie hotelowym. Za niewielką opłatą możemy też zamówić świeże soki z pomarańczy. Niech ta opłata nikogo jednak nie zdziwi, bowiem hotele all inclusive w Turcji tym się charakteryzują, że w cenę pakietu są najczęściej są wliczone soki z dystrybutora, zaś za świeżo wyciskane płaci się dodatkowo (choć można znaleźć luksusowe hotele gdzie taki sok jest bez ograniczeń i zupełnie za darmo).
Napoje butelkowane, alkohole importowane, takie jak Ballantines czy Bombay Sapphire Gin, a także kawa po turecku i wyciskane ze świeżych owoców soki dostępne są bezpłatnie w hotelach z formułą ultra all inclusive ale np. w Kemer lub Belek.
Choć w ramach pakietu all inclusive możemy zakosztować prawdziwej kuchni nadmorskiej – świeżych ryb i owoców morza, to tych specjałów warto także spróbować poza hotelem. Przechadzając się pop mieście warto szczególnie rozglądnąć się za:
- pilaki – rybą pieczoną z warzywami;
- balik iskender – rybną wersją tureckiego kebabu;
- balik – zupą rybną oraz
- faszerowanymi mulami.
Jeśli nie chcemy zbyt długo szukać, to na smaczne owoce morza lub ryby możemy się udać do restauracji Meyhane Evgenia lub Berk Balik.